Krikoteka iz Krakova najbolji slovenski muzej

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2016, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Krikoteka" iz Krakova najbolji slovenski muzej

Treću "Živa" nagrada za najbolji slovenski muzej, koju dodeljuje Forum slovenskih kultura pod rukovodstvom Andreje Rihter i Evropske muzejske akademije (EMA), dobila je Krikoteka iz Krakova (Poljska), saopštio je Muzej istorije Jugoslavije koji je prošle godine nagrađen za dobru upotrebu resursa.

Nagrade za posebne kategorije dodeljene su Narodnom muzeju Crne Gore (Cetinje, Crna Gora) za liderstvo, Novgorodskom državnom muzeju (Novgorod, Rusija) za dobru upotrebu resursa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Muzeju nove generacije (Žđar na Sazavi, Češka) za kreativnost, Muzeju sinjske alke (Sinj, Hrvatska) za pripovedanje i Strečnijanskom zamku (Strečno, Slovačka) za otvorenost za posetioce.

Diploma za stvaranje novog muzeja dodeljena je Muzeju vučedolske kulture (Vukovar, Hrvatska).

Sudije iz slovenskih zemalja, među kojima je i Neda Knežević, direktorka Muzeja istorije Jugoslavije, i predstavnici Evropske muzejske akademije posetili su 19 muzeja koji su konkurisali za "Živa" nagradu - iz Makedonije, Poljske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovačke, Slovenije, Češke i Rusije i procenili kvalitet na polju pokretnog i nepokretnog nasleđa slovenskog sveta.

Ceremonija dodele nagrade održana je 17. septembra u Muzeju antičkog stakla u Zadru u Hrvatskoj.

Andreja Rihter, direktorka FSK, Ekaterina Tolstaja, direktorka Muzeja Lav Tolstoj - imanje Jasna Poljana (dobitnik Živa nagrade za 2015. godinu) i Pavle Goranović, ministar kulture Crne Gore i predsedavajući FSK odbora u Zadru, dodelili su "Živa" nagradu u prisustvu muzejskih eksperata iz slovenskih i evropskih zemalja i predstavnika devetnaest "Živa" kandidata.

Sledeća ceremonija dodele nagrade biće održana na Bledu u Sloveniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.