Kreće strmi uspon, peta nedelja se jasno najavila, nismo imali ovakvu epidemiju od 1918. godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2020, 17:16

Kreće strmi uspon, peta nedelja se jasno najavila, nismo imali ovakvu epidemiju od 1918. godine

Epidemiolog Predrag Kon ukazao je da je danas najcrnji dan sa osam preminulih osoba, uz 305 novozaraženih, te da je jasno da kreće strmi uspon kada je reč o broju obolelih od Kovida 19.

“Da li će biti malih predaha… ali peta nedelja se jasno najavila”, rekao je Kon na pres konferenciji u Palati Srbija.

On je upozorio da je sada već sve pitanje zdravstvene bezbednosti svakog pojedinca u državi - da li će shvatiti da se nalazimo u krajnje ozbiljnoj situaciji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Nismo imali ovakvu epidemiju od 1918. godine

Epidemiolog Kon izjavio je danas samo u ozbiljnoj epidemiji, koja se dešava jednom u veku.

"Od 1918. godine ovakvu epidemiju nismo imali", ukazao je Kon.

On je, na pitanje da li će narednih dana biti većeg prebacivanja pacijenata sa klinika u privremene bolnice, rekao da to zavisi od odluka kliničara koji prate stanje.

Dodao je da svako ko je "prešao" iz srednje teškog u lakšeg bolesnika mora da se prebaci u improvizovane bolnice.

"To je nešto što je jako dobro da smo uradili, inače bismo bili u krajnje ozbiljnim problemima", rekao je Kon.

Kako je rekao, iako ima problema to ne znači da sistem ne funkcioniše, i da niko neće zaustaviti porođaje i teška stanja koja traže hitnu intervenciju.

“Sistem uvek može takve slučajeve da primi. Odlažu se samo operacije koje mogu biti odložene ”, rekao je Kon.

Dodao je da broj hospitalizovanih prelazi kapacitete, te da bismo bili u većem problemu, da improvizovane bolnice nisu bile dobro pripremljene.

Odbacio je kritike na društvenim mrežama na račun donetih mera, ističući da je to napad na zdravstvenu bezbednost.

“Ako se ne razume da je virus u cirkulaciji i da je neophodno sprečiti njegovo prenošenje… Mere su donete samo da to spreče, nema tu pregovaranja”, rekao je Kon.

Kon je naveo da je u GAK “Narodni front” 75 zaposlenih udaljeno sa posla - 46 pozitivnih, kao i oni kojima nije urađeno testiranje ili nije potrebno da se radi, ali su udaljeni iz predostrožnosti.

Naveo je da su svi pozitivni bili u kontaktu sa 150 osoba, koje su potpuno zdrave i pod posebnim nadzorom.

Preneo je da ta bolnica radi i našla je način za to, odnosno isti posao radi manji broj ljudi.

Kon je dodao da je u bolnici u Ćupriji četiri lekara i četiri tehničara pozitivno na koronu i u bolnici, uz još sedam lekara i tri tehničara koji su u kućnoj izolaciji.

Skoro polovina inficiranih iz Beograda

Skoro polovina inficiranih virusom korona je iz Beograda, istakao je danas epidemiolog Kon.

Kon je na konferenciji za novinare, upitan da li može dati broj zaraženih po gradovima, kazao da nema topografsku distribuciju, ali da ne veruje da je došlo do veće promene od podataka koji su objavljeni na sajtu Covid-19.

„Došli smo ovde i dobili pre nego što smo ušli podatke koje smo izneli. Šta je ovih 305 i gde je distribucija ne znam. Ono što se vidi jeste da se izdvajaju Valjevo, Ćuprija, Beograd, Kikinda. To i dalje ostaje”, objasnio je on.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić-Tepavčević rekla je da će se eksperti truditi da blagovremeno ubuduće urade topografsku distribuciju, ali je i ona istakla da je veliki broj iz Beograda.

Na konstataciju da su se porodilje iz Niša upućivale u Narodni front, i da li se sada nešto menja, Kon je istakao da Narodni front i dalje radi.

„Koliko znam, što sam čuo da mnogi pokušavaju i opterećuju više GAK u Višegradskoj. To je nešto što je za očekivati kada se pročuju vesti o zaraženim lekarima i misli da su te bolnice mesto zaraze. To nije tako. Rekao sam da se više puta dnevno dezinfikuje prostor u Narodnom frontu. Skoro da će biti bezbednije mesto“, naglasio je on.

Zaraženi lekari i sestre na lečenju, ne mogu da rade

Medicinski radnici zaraženi korona virusom, kao i svi ostali građani, upućuju se na lečenje i ne mogu da se vrate na posao sve dok dva puta ne budu negativni na testu na Kovid-19, kaže epidemiolog Kon i naglašava da su pod posebnim nadzorom i oni koji su bili u kontaktu sa obolelima u zdravstvu.

Kon je za Tanjug rekao da su zaraženi zdravstveni radnici na bolničkom lečenju ili u privremenim bolnicama, ako su sa lakšom kliničkom slikom.

Naglasio je da zaposleni u zdravstvu mogu da rade pod uslovom da su koristili zaštitnu opremu u kontaktu sa zaraženima, dok oni koji je nisu koristili moraju da se testiraju na Kovid 19.

„Jedino ako su negativni, mogu da nastave da rade“, podvukao je Kon.

Kako je rekao, nema dileme da je u našem zdravstvu vanredno stanje, ali je istakao da su zdravstvene ustanove bezbedne i da se primenjuju pravila ponašanja i protokoli za rad u vreme pandemije.

„Kasnimo malo sa nekim stvarima, imamo problema oko dobijanja rezultata, ali zaraženi medicinski radnici ne rade i nema straha od zaraze ako građani treba da obave nešto hitno u zdravstvenoj ustanovi“, kaže Kon.

Podvukao je da u zdravstvenim ustanovama ne sme da radi nijedan zdravstveni radnik koji ima i najmanju respiratornu infekciju.

„Ustanove su u tom slučaju u obavezi da obaveste Ministarstvo zdravlja i to se rešava tako što se dopunjava kadar ili na druge načine“, objasnio je Kon.

Dodao je da se svaka zdravstvena ustanova u kojoj su se zarazili medicinski radnici „opekla“ i izvukla pouku zbog čega će na neki način biti bezbednija od ostalih.

„To sam rekao za „Narodni front“. Tamo se maksimalno koncentrišu na dezinfekciju što bi u ovom trenutku trebalo svi da rade, ali je to sad neuporedivo izraženije u ustanovama u kojima se pojavila infekcija“, naveo je Kon.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.