Izvor: Blic, 10.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krali po pravilniku

Krali po pravilniku

Stranke čiji su poslanici na ime putnih troškova iz kase Skupštine Srbije prošle godine podigli najviše novca nemaju nameru da na bilo koji način kazne trošadžije iz sopstvenih redova.

Podsetimo, pojedini poslanici su putujući iz svojih mesta na skupštinske sednice u Beograd u 2005. godini zaradili enormne sume, a neki su postali bogatiji i za više od dva miliona dinara. Prednjačili su radikali, ali mesto na listi najvećih potrošača >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << narodnih para izborili su i poslanici socijalista, G17 plus i Nove Srbije. U njihovim partijama, međutim, tvrde da ništa nije urađeno mimo pravila, jer su poštovali skupštinski pravilnik.

Funkcioner SRS Milorad Mirčić poručuje da će svaki poslanik te partije koji je putne troškove naplaćivao mimo skupštinskog pravilnika ne samo biti izbačen iz SRS, već da će radikali tražiti da on bude i osuđen. Mirčić, međutim, tvrdi da pravilnik po kojem se isplaćuju poslanički troškovi treba promeniti.

Šef poslaničkog kluba socijalista Ivica Dačić, ističući da treba da budu kažnjeni oni koji evidentno zloupotrebljavaju skupštinski pravilnik. Ipak, on ističe da se to ne odnosi i na poslanika SPS Zvonimira Stevića, četvrtog na listi poslanika koji su uzeli najviše novca iz skupštinskog budžeta na račun putnih troškova.

- Stević je samo koristio prava koja ima po pravilniku. To su koristili svi koji su mogli - kaže Dačić i naglašava da se SPS zalaže za promenu pravilnika koja bi na bolji način regulisala prava poslanika i način kontrolisanja putnih troškova.

I portparol G17 plus Ivana Grbić tvrdi da u poslaničkom klubu te stranke neće biti promena.

- G17 plus stoji iza svih svojih poslanika i sve priče o tome da će pojedini poslanici napustiti poslanički klub apsolutno su netačne - dodaje Grbićeva.

Ona smatra da poslanik G17 plus Dragan Petrović, koji je na ime putnih troškova iz skupštinske blagajne prošle godine podigao oko 1,5 miliona dinara, nije naneo štetu stranci, jer novac nije uzimao nezakonito. Međutim, i Grbićeva se slaže sa tim da skupštinski pravilnik treba promeniti. D. V. - I. C.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.