Izvor: B92, 09.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krajnje vreme za početak rešavanja problema Kosova i Metohije

Beograd -- Vladajuća koalicija DOS i najznačajnija opoziciona partija u Srbiji DSS, posle dužih političkih neslaganja, složile su se oko jednog pitanja - da je krajnje vreme da se u najkraćem roku počne rešavati problem Kosova i Metohije. Ipak, DOS i Demokratska straka Srbije, ne vide, na isti način, i put kojim bi se do rešenja tog problema došlo.

Naime, na predlog trenutno predsedavajućeg DOS-a Momčila Trajkovića, lideri te koalicije uskoro bi trebalo da otputuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Kosovo, gde bi, sa predstavnicima medjunarodne zajednice i kosovskih institucija, počeli razgovore o poboljšanju uslova u kojima na tom području živi i radi nealbansko stanovništvo. Takav predlog DOS-a trebalo bi da odobri šef UNMIK-a Mihael Štajner, što on još nije učinio.

Lider Srpskog pokreta Otpora sa Kosova Momčilo Trajković kaže da odlazak DOS-a na Kosovo ima za cilj "stabilizaciju stanja" i stvaranje uslova za povratak prognanih: "Ovaj naš predlog da idemo na Kosovo i Metohiju, prosto je zateklo i gospodina Štajnera i albansku stranu. Ovom inicijativom mi ne treba nikoga da izazovemo bilo koga, niti da tamo odemo i da srbujemo. Naprotiv, mi tamo želimo da pomognemo, da učestvujemo da se Rezolucija 1244 sprovodi, da razrešimo neke probleme, da uspostavimo normalne odnose kako bi mogli da rešimo ovo pitanje", kazao je Trajković.

DSS, pak, rešenje za kosovsko pitanje ne vidi u odlasku lidera vladajuće koalicije na Kosovo, već u parlamentu nove državne zajednice. Poslanik te stranke u Skupštini Srbije i Crne Gore Zoran Šami kaže da pitanje Kosova treba rešavati "u institucijama države": "Kosovsko pitanje je državno pitanje. Naravno, može svaka politička partija da iskazuje svoje stavove o Kosovu i Metohiji, ali ako hoćemo da nas svet čuje, onda tom svetu treba da se obratimo kao država. Ja nemam ništa protiv da se drže sastanci, svako je vlastan da drži sastanke o čemu god hoće, to samo po sebi ne mora biti loše, ali ja sam uveren da to nije pravi put i pravi način da se ti stvarno ozbiljni problemi rešavaju", kazao je Šami.

Šami je najavio i da će DSS, na prvoj sednici Skupštine Srbije i Crne Gore, predložiti otvaranje rasprave o stanju na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.