Izvor: B92, 10.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj tehničkih pregovora Srbija-EU

Beograd -- U Briselu su danas uspešno završeni tehnički pregovori Srbije i Evropske Unije u procesu stabilizacije i pridruživanja.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je da bi Sporazum, koji Srbiji otvara put ka kandidaturi za članstvo u Uniji, mogao biti potpisan do kraja godine a evropski komesar za proširenje Oli Ren podseća da je pre toga potrebno da Vlada u Beogradu ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom.

Pregovori koji su, sa prekidima, trajali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gotovo dve godine okončani su ekspresnom finalnom rundom tokom koje su rešena sva preostala pitanja.

Božidar Đelić da je veoma "srećan i zadovoljan" što je danas u Briselu završena peta tehnička runda pregovora između EU i Srbije. "Ovo je prvi i poslednji ugovor koji će Srbija potpisati sa EU do njenog ulaska u Uniju", rekao je on.

"To je veliki dan za naše evropske integracije i to će istovremeno biti sporazum koji nas dovodi do članstva u EU. Danas smo uspeli da u domenu poljoprivrede dobijemo dodatnih 8.000 hektolitara kvota za izvoz, dobili smo potvrdu postojećih kvota za šećer i teletinu, uskladili sporazum o izvozu proizvoda s velikim učešćem šećera i što se tiče primarne poljoprivrede obezbedili da osetljivi proizvodi, kao što su meso, mleko i žito ostanu na visokom stepenu zaštite tokom petogodišnjeg tranzicionog perioda. Sačuvali smo i sezonsku zaštitu za jedan broj osetljivih proizvoda, voća i povrća, kao što su paradajiz, paprika, šljiva, jabuka i tako dalje", kaže Đelić.

Delegacije Unije i Srbije postigle su dogovor po kome će proizvođači pojedinih poljoprivrednih i industrijskih proizvoda poput pšenice, mleka, automobila, igračaka ili obuće, dobiti rok od tri do šest godina da se pripreme za konkurenciju koja će uslediti kada srspko tržište, u skladu sa politikom Unije, bude otvoreno za proizvođače iz Evrope.

Sporazum predviđa da se Naftna industrija za te promene priprema tri godine, a dogovoru iz Brisela verovatno će se radovati i vinari u Srbiji koji, po prvi put, stiču pravo da na tržište Unije plasiraju čak 63 hiljade hektolitra vina.

Potpredsednik Đelić očekuje da će sporazum moći da bude parafiran u oktobru, a potpisan do kraja godine, a evropski komesar za proširenje Oli Ren podseća da je neophodno da Beograd ostavari punu saradnju sa Haškim tribunalom.

"Srbija mora da intenzivira saradnju sa Haškim tribunalom, kako bi ona bila ostvarena u potpunosti. To je neophodan preduslov za zaključenje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Za našu procenu, zaključci Karle del Ponte, koja uskoro dolazi u Beograd, biće ključni i od suštinske važnosti", kazao je Ren.

Đelić kaže da je siguran da će se tada videti da se saradnja sa Tribunalom nastavlja. "Tako da ćemo, očekujem na jesen, u prvoj polovini oktobra, parafirati ovaj sporazum. Posle toga dolazi potpisivanje i naravno, naš cilj je da do kraja 2008. dobijemo i status kandidata za ulazak u EU", rekao je on.

Novinare u Briselu zanimalo je da li će rešavanje pitanja Kosova usporiti proces evrointegracija Srbije.

Đelic je rekao da je reč o dva odvojena procesa, ponovivši da se Srbija zalaže za pronalaženje kompromisa u razgovorima koje ne treba oročavati.

Za Olija Rena, međutim, 10. decembar je datum koji bi trebalo da označi kraj pregoovora kako se, kao što je rekao, ne bi produžavala agonija na Kosovu i usporavao put Srbije ka Evropi.

Ren je rekao da je dobio uveravanja da Srbija ne namerava da preduzme vojnu akciju na Kosovu.

"Menjati ili taktiku ili ljude"

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je ranije za B92 da bi, ako preostali haški begunci ne budu uhapšeni u narednih nekoliko meseci, trebalo promeniti strategiju ili ljude odgovorne za sprovođenje Akcionog plana za završetak saradnje s Tribunalom.

Ljajić je rekao da su "sve snage koncentrisane" na lociranje i hapšenje sve trojice haških begunaca, a ne samo na Mladića.

"Ako ti napori ne daju rezultat, ne vidim drugog rešenja osim ili da se menja taktika ili strategija ili da se menjaju ljudi koji su za to odgovorni. Dakle, tim koji radi na sprovođenju akcionog plana", rekao je Ljajić.

Ljajić navodi i da bi Karla del Ponte trebalo da poseti Srbiju 24. septembra, što će biti njena poslednja poseta, jer u decembru odlazi sa funkcije glavne tužiteljke Tribunala.

Ocena Karle del Ponte i njen izveštaj o saradnji Srbije sa Tribunalom presudno će uticati na brzinu približavanja Srbije Evropskoj uniji.

"Ne zaustavljati Srbiju"

Goran Svilanović smatra da Srbiji treba omogućiti potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju pre kraja godine, a potom nastaviti saradnju s Hagom, a da zbog saradnje s Haškim tribunalom "ne treba zaustavljati Srbiju".

I Koštunica u Briselu u sredu

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica u sredu ide u Brisel, gde će s najvišim evropskim zvaničnicima govoriti o budućem statusu Kosova i okončanju procesa pregovora o pridruživanju, preneli su Tanjugu diplomatski izvori.

Koštunica će u Brisel doputovati na poziv predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, s kojim će, u prisustvu evropskog komesara za proširenje Olija Rena, razgovarati tokom radnog ručka, a zatim i s Havijerom Solanom, kao i s predsednikom Evropskog parlamenta Hansom Gertom Peteringom.

U slučaju da do kraja godine bude uhapšen još neko od preostalih haških optuženika, unutar EU bi moglo da prevlada mišljenje da na Srbiju treba primeniti takozvani "hrvatski model", koji bi omogućio potpisivanje Sporazuma pre okončanja saradnje sa Haškim tribunalom, izjavio je Svilanović, koji je član Saveta za međunarodne odnose Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Šefovi diplomatija EU krajem prošle nedelje su u Portugaliji zauzeli stav da u rešavanju kosovskog statusa bitan upliv mora imati Evropa.

"Ja mislim da je to dobro, imam poverenje u EU i želim da moja zemlja uđe u EU, da će taj proces voditi pažljivije nego bilo ko drugi", kazao je Svilanović za B92, uz napomenu da će i drugi članovi "trojke" - SAD i Rusija - svakako imati uticaja na ovaj proces.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.