Kraj pregovora do 10. decembra

Izvor: B92, 01.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kraj pregovora do 10. decembra"

Frenk Vizner (FoNet)

Vašington -- Frenk Vizner izjavio da je "trojka" rešena da do 10. decembra završi pregovore o statusu Kosova i Ban Ki Munu preda izveštaj.

Predstavnik SAD u pregovaračkoj trojci Frenk Vizner je Glasu Amerike na albanskom rekao da su predstavnici Beograda i Prištine "stavili na sto neke ideje" i da će trojka biti angažovana na pripremi direktnog susreta dve strane.

On je rekao da ga "ne čudi izostanak uspeha" sastanaka predstavnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Beograda i Prištine sa trojkom u Beču, održanog 30. avgusta, jer su pregovori "u ranoj fazi".

Vizner je kazao da su dve strane dužne da sačuvaju mir u regionu tokom pregovora i ponovio da je trojka od Beograda i Prištine tražila da ne preduzimaju ništa što bi moglo voditi sukobima, nasilju i nemirima.

"Male šanse za nastavak nakon decembra"

Dušan Janjić (Beta)

Šanse da se pregovori o rešenju statusa Kosova nastave nakon prestanka mandata pregovaračkoj trojci Kontakt-grupe za Kosovo su veoma male, rekao je analitičar Dušan Janjić.

On je kazao da će pregovaračka trojka pokušati da dođe do elemenata za buduću rezoluciju o Kosovu i da će Prištini i Beogradu pružiti priliku da do 10. decembra pokažu da li je moguće napraviti bolje rešenje za stastus Kosova od Ahtisarijevog plana.

"Ukoliko Beograd i Priština ne dođu do dogovora, moguće je da trojka napravi korekcije Ahtisarijevog plana, i takav tekst prosledi Kontakt grupi, a ona Savetu bezbednosti kao osnov za donošenje rezolucije", rekao je Janjić.

Prema njegovm rečima, postoji i treća mogućnost da ukoliko jedna od strana izađe iz pregovora, na osnovu pravila Kontakt grupe, dogovor naprave strana koja je ostala i Kontakt-grupa.

"Ukoliko i Beograd i Priština budu kooperativni ali ne usaglase rešenje, moguće je da se definiše prelazna rezolucija koja bi omogućila Evropskoj uniji da počne pripreme za preuzimanje misije na Kosovu što bi razgovore o statusu produžilo do marta meseca", rekao je on.

Povodom najava premijera Kosova Agima Čekua da će nakon 10. decembra proglasiti nezavisnost Kosova, Janjić je rekao da taj plan postoji duže vreme, ali naglasio da kosovske vlasti to koriste kao odgovor na eventualni veto Rusije.

"Ukoliko dođe do proglašenja Kosova i njegovog priznavanja od drugih zemalja, to bi ozbiljno ugrozilo mir na Balkanu", naglasio je Janjić.

Busek: "Ne postoji rešenje koje je dobro"

Evropska unija na Kosovu i Metohiji mora "pod hitno preuzeti od Ujedinjenih nacija funkciju administratora i podrške, zato što je u stanju da to bolje radi", ocenio je specijalni koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu Erhard Busek.

Busek je u intervjuu austrijskoj novinskoj agenciji APA rekao da je Kosmet u Evropi i da Evropa ima odgovornost prema tom delu kontinenta.

Uz to se Busek izjasnio za brzo rešenje pitanja budućeg statusa južne srpske pokrajine. "Neće biti bolje ako duže traje", naglasio je Busek dodajući da "ne postoji rešenje koje je dobro".

Po rečima Buseka, podela pokrajine, kao što to juče nije isključila Rusija, ima nedostatke. "To ne rešava probleme onih Srba koji žive u delovima sa albanskom većinom. Takođe to predstavlja i otvaranje diskusije o sudbini Preševske doline. To je malo kao Pandorina kutija, ali možda i rešenje, zato što moramo što je skorije moguće doći do solucije", mišljenja je bivši austrijski vicekancelar.

Busek je , takođe, izrazio nadu da u pokranini neće doći do zaoštravanja prilika piošto su za 17. novembar na Kosovu zakazani opšti izbori. "Od radikalizacije u stvarnosti niko nema koristi", podvukao je Busek.

Specijalni koordinator Pakta, koji bi uskoro trebalo da bude zamenjen regionalniom organizacijom za saradnju, takođe je ocenio da su u Jugoistočnoj Evropi prilike postale zrelije i demokratskije."Od kraja rata na Kosovu 1999. stekao sam jako pozitivan utisak o razvoju", zaključio je Busek.

D'Alema: "Netraumatska" nezavisnost

Italija će nastojati da se postigne nezavisnost Kosova i tražiće "netraumatsko" rešenje za tu pokrajinu, rekao je danas italjianski ministar inostranih poslova Masimo D'Alema i dodao da takođe mora biti udovoljneo srpskim zahtevima za očuvanje crkvenih spomenika.

"Jasno je da želimo da dođemo do rešenja sa kojim su što više saglasne (obe) strane i koje je netraumatsko," rekao je ministar inostranih poslova Masimo D'Alema.

"I dalje sam uveren da je nezavisnost Kosova... najrazumnije rešenje ali istovremeno verujem da se na ozbiljan način moraju dati garancije za očuvanje svetih pravoslavnih mesta koje traže manjinski Srbi," rekao je on.

Italija, koja je jedna od članica Evropske unije sa najvećim kontingentom mirovnih snaga na Kosovu, je deo šestočlane Kontakt grupe koja rukovodi diplomatijom na Balkanu a jos uključuje SAD, Nemačku, Britaniju, Francusku i Rusiju.

"Sve u svemu radimo na rešenju koje neće stvoriti rane i nestabilnost," rekao je D'Alema.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.