Kraj bečkih pregovora bez dogovora

Izvor: B92, 10.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj bečkih pregovora bez dogovora

Beč, Brisel, Beograd -- Na poslednjoj rundi pregovora o Kosovu u Beču srpski tim odbacio nezavisnost kao rešenje neprihvatljivo za Srbiju.

Specijalni izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari rekao je po završetku razgovora da će svoj predlog do kraja marta poslati Savetu bezbednosti UN.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da Srbija želi rešenje kosovskog pitanja koje je "prihvatljivo i za Srbe i za Albance" i da je to rešenje "suštinska autonomija". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Tadić je rekao da Srbija nije zadovoljna pregovorima, ali da ostaje opredeljena za pregovore i rešenje "koje bi trebalo da bude osnova za istorijsko pomirenje Albanaca i Srba".

"Nije dopušteno oduzimati deo teritorije Srbije koji jeste Kosovo. U tom kontekstu želimo rešenje prihvatljivo i za Srbe i za Albance i smatramo da se pregovori u Beču ne tiču samo Srba i Albanaca već i čitavog regiona i evropske budućnosti regiona", rekao je Tadić.

"Ako bi Ahtisarijev predlog bio prihvaćen, to bi bilo prvi put u novijoj istoriji da se jednoj demokratskoj, miroljubivoj zemlji oduzima teritorija da bi se zadovoljile političke aspiracije određene etničke grupe, koja uz to u susedstvu ima svoju matičnu državu", dodo je srpski predsednik.

Premijer Vojislav Koštunica je danas tokom razgovora pozvao da se "model suštinske autonomije uvede kao fundamentalno pitanje razgovora".

"Ahtisarijev predlog mnogim odredbama neposredno krši suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, prekraja njene međunarodne granice, deli njenu teritoriju i omogućava da se otimanjem 15 odsto teritorije Srbije stvori još jedna albanska država na Balkanu. Teritorijalni integritet i suverenitet Srbije dvostruko su zajamčeni Poveljom UN i rezolucijom UN 1244 koje su na snazi."

"Uveren sam da je danas pred nama velika zajednička obaveza da pronađemo pravi put za rešenje uređenja pokrajine Kosovo i Metohija. Svaka pogrešna odluka neizbežno će imati dalekosežne posledice po Srbiju, ali i za čitav region Balkana", rekao je Koštunica.

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu (Beta)

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu ocenio je na konferenciji za novinare posle razgovora da predlog specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija predstavlja kompromis prihvatljiv za Prištinu.

"Verujemo da ćemo njeme završiti proces koji vodi nezavisnoj i suverenoj državi Kosovo", rekao je Sejdiu i dodao da bi "nezavisno Kosovo počivalo na principima koji bi Kosovo na kraju odveli u evropske integracije".

Sejdiu je rekao da je Priština pristala na "bolan kompromis", posebno što se tiče decentralizacije vlasti na Kosovu.

"Delegacija Kosova na pregovorima je 75 odsto svojih napora posvetila poboljšanju uslova života manjina. Tako se došlo do rešenja da će manjina koja čini pet odsto stanovništva biti u institucijama zastupljena u dva do tri puta većem procentu od toga, a biće zastupljena i u Vladi Kosova. Postoje i drugi elementi koji nadmašuju međunarodne standarde", napomenuo je Sejdiu.

Kosovski premijer Agim Čeku je rekao da predlog budućeg statusa Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija omogoćuva nezavisnost Kosova i izrazio očekivanje da će Savet bezbednosti tokom prve polovine ove godine usvojiti rezoluciju o Kosovu.

Čeku je rekao i da Priština smatra da će Savet bezbednosti UN uskoro usvojiti novu rezoluciju o statusu Kosova.

"Ta rezolucija bi trebalo da podrži Ahtisarijev paket i prekine vezu sa Rezolucijom 1244. Ako nova rezolucija UN podrži Ahtisarijev predlog, to znači da je Kosovo nezavisno i pruža mogućnost drugim zemljama da se prema Kosovu postave kao prema nezavisnoj državi", rekao je Čeku.

Ren: Ahtisarijev predlog realističan kompromis

Oli Ren (FoNet)

Evropski komesar za proširejne Oli Ren ocenio je večeras da je predlog specijalnog izaslanika UN za status Kosova Martija Ahtisarija "realističan kompromis".

"Ahtisarijev predlog rešenja je realističan kompromis, budući da dve strane imaju nepomirljive stavove kada je reč o statusu Kosova", navodi se u Renovom saopštenju po završetku pregovora Beograda i Prištine o statusu Kosova u Beču.

Ahtisarijevim planom "definiše se okvir za stabilno, demokratsko i multietničko Kosovo", ocenio je evropski komesar.

Ren je pozdravio odluku Ahtisarija da svoj izveštaj tokom marta predstavi Savetu bezbednosti UN.

Ivanović: Usaglašavanje o Kosovu ni brzo ni lako

Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je da usaglašavanje Saveta bezbednosti UN o novoj rezoluciji o Kosovu najverovatnije neće biti "ni brzo, ni lako".

Ivanović je, posle današnjeg završetka pregovora o statusu Kosova u Beču, rekao da će generalni sekretar UN Ban Ki Mun pokušati da usaglasi stalne članice Saveta bezbednosti oko nove rezolucije koja će se bazirati na predlogu specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija.

"Ako u tome uspe, sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu treba očekivati krajem maja ili početkom juna. Međutim, usaglašavanje neće biti tako lako i brzo, pa je verovatnije da se ceo proces oduži", rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, ne može se isključiti mogućnost da se Ahtisari povuče iz procesa rešavanja statusa nakon čega bi bio određen novi pregovarač.

Ivanović je dodao da bi u tom slučaju novi posrednik počeo još jedan krug direktnih pregovora Beograda i Prištine "jer je više nego očigledno da postoji problem u lakom priznanju nezavisnosti" Kosovo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.