Izvor: B92, 01.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj Štajnerovog mandata

Beograd -- Šef UNMIK-a Mihael Štajner u utorak će zvanično napustiti tu funkciju. Kako je najavljeno, Štajner će 3. jula na sednici Saveta bezbednosti UN podneti izveštaj o svom jedno i po godišnjem radu na Kosovu. Kao najveći uspeh svoje misije u Pokrajini, odlazeći šef UNMIK-a naveo je veću spremnost za dijalog srpske i albanske zajednice u Pokrajini. Odgovarajući na optužbe da mnogo više zastupa interese Albanaca, Štajner je rekao da kritike stižu i sa srpske i sa albanske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << strane. "Obe strane me kritikuju i ja moram da živim sa tim," rekao je Štajner.

S druge strane, šef Koordinacionog Centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović smatra da Mihael Štajner veći deo svojih obećanja nije ispunio. "Mnogo sam više očekivao od njega, ali mi nije jasno zašto je došao sa takvim predrasudama, koje su bile negativne po pitanju poslova na prostoru Kosova i Metohije. On se trudi. On se trudi da se puno slika i da od nesreće pravi marketing. Cinično je porediti poziciju Albanaca i poziciju Srba na prostoru Kosova i Metohije. Mislim da je to isto toliko cinično kao da je u vreme Miloševića poređena ta pozicija. Štajner ne zaslužuje ni jedan jedini komentar. Ne treba mu više davati na važnosti. Neka se ugasi onako kako se i upalio", rekao je Čović. On je rekao i da se nada da će imati bolje odnose sa naslednikom Mihaela Štajnera.

Podsetimo, u užem izboru za novog šefa UNMIK-a su Šveđanin Pjer Šori i italijanski diplomata Antonio Armalini. Konačna odluka o tome ko će naslediti Mihaela Štajnera trebalo bi da bude doneta do kraja jula. Kako je ranije najavljeno, Štajner bi trebalo da bude premešten u Ženevu na mesto stalnog predstavnika Nemačke u Ujedinjenim nacijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.