Kovačeviću ukinut pritvor

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 19.Dec.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovačeviću ukinut pritvor

Beograd -- Okružni sud u Beogradu ukinuo je pritvor Miladinu Kovačeviću i on će se u daljem toku postupka braniti sa slobode, izjavila je portparolka tog suda Ivana Ramić.

Ona je za B92 objasnila da će se Kovačević braniti sa slobode, jer ne postoji opasnost od njegovog bekstva, što je bio jedan od razloga za njegovo pritvaranje.

"U postupku odlučivanja po žalbama, Okružni sud je našao da nisu ispunjeni uslovi za produženje pritvora Kovačeviću jer nema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okolnosti koje ukazuju da se okrivljeni krije, odnosno ne postoje druge okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva, a to su zakonski razlozi iz kojih je pritvor prema okrivljenom i određen", kazala je Ramićeva.

"Kovačević ima prijavljeno prebivalište u Srbiji i u dosadašnjem toku postupka uredno se odazivao svim pozivima suda", dodala je ona.

Advokat Miladina Kovačevića Borivoje Borović je za B92 odluku Okružnog suda ocenio kao zakonitu.

Prema njegovim rečima, tom odlukom su suspendovana sva rešenja Drugog opštinskog suda u Beogradu, kojima su kršena Kovačevićeva prava.

"Istraga je u toku, sud će pokušati da dobije izjavu oštećenog i svedoka koje je predložilo tužilaštvo, ali ja sam potpuno bezbrižan što se toga tiče, ja sam na terenu prava i nema političkog pritiska na ovaj krivični predmet", navodi Borović.

"Pritvor je bio nezakonit zato što nije postojao nijedan optužujući dokaz na osnovu čega je tužilaštvo i pokrenulo istragu, tako da držanje u pritvoru praktično je bilo suspendovanje prava i očekivalo sa možda da se pojavi neki dokaz protiv Kovačevića", kazao je Borović.

Kovačević je po izlasku iz pritvora rekao televiziji Foks da je spreman da se odazove na svaki poziv suda.

"Ja sam građanin Srbije i do sada sam se odazivao na sve pozive vlasti, u bilo kom kontekstu, kao i u vezi ovog slučaja. I ubuduće sam spreman da se, naravno, odazovem u bilo kojem eventualnom suđenju. Posle ovog vremena u zatvoru, vrlo sam dezorijentisan, ali se nadam da ću se vrlo brzo priviknuti na slobodu", kazao je Kovačević.

Okružni sud je naveo da činjenica da je Interpol raspisao "crvenu poternicu" protiv Kovačevića zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo fizički napad prvog stepena - nije od uticaja na drugačiju odluku Okružnog suda u Beogradu.

Dodaje se da za Kovačevićem nije raspisana poternica na nacionalnom nivou zbog činjenice da je državljanin Srbije i da po Ustavu nije ni moguće njegovo hapšenje radi ekstradicije drugoj državi.

Za Kovačevićem je, na zahtev američkih vlasti, raspisana Interpolova poternica pošto se u SAD već vodi postupak protiv njega, zbog nanošenja teških telesnih povreda studentu Brajanu Štajnhaueru 4. maja u Bostonu.

Uhapšen je 28. oktobra, zajedno sa bivšim generalnim konzulom Srbije u Njujorku Slobodanom Nenadovićem, kojem je 16 dana kasnije ukinut pritvor.

Kovačevića srpsko tužilaštvo tereti, pored nanošenja teških telesnih povreda Štajnhaueru, i zbog podstrekivanja na zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje isprave, jer je na taj način pobegao iz Amerike u Srbiju.

Nenadović se tereti da je zloupotrebio službeni položaj u vezi sa izdavanjem putne isprave Kovačeviću, uz pomoć koje je pobegao u Srbiju.

Početkom oktobra Ministarstvo pravde SAD, putem međunarodne pravne pomoći, dostavilo je Republičkom javnom tužilaštvu Srbije spise u "slučaju Kovačević", a predstavnici SAD insistirali su da se Kovačević vrati u Ameriku, kako bi mu se sudilo u toj zemlji.

Drugi opštinski sud sprovodi proširenu istragu protiv Kovačevića i Nenadovića - u odnosu na istragu protiv bivšeg vicekonzula Igora Miloševića, koja je okončana krajem oktobra - zbog sumnje da je izdao putnu ispravu iako je znao da je Kovačeviću oduzet pasoš.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.