Izvor: B92, 22.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovačević-Vučo: Na površinu izlazi prljavo, najprljavije blato

Beograd -- I predsednik Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević-Vučo smatra da odgovornost za poslednje dogadjaje snose svi politički akteri u zemlji. "Bazični i sistemski zakoni nisu doneti, jer im je važnije pozicioniranje na političkoj sceni i stalna predizborna kampanja", kaže Kovačević-Vučo i naglašava da u Srbiji ne postoji linija razgraničenja u odnosu na Miloševićev režim: "Mi sada zaista plaćamo cenu toga zato što ova država nije bila spremna. Vladajuća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << struktura nije bila spremna u periodu posle 5. oktobra da napravi diskontinuitet sa Miloševićevim režimom i da stavi granicu, da podvuče crtu i da kaže: do ovde se ide, a odavde ne. Znači, sada izlazi sve ono prljavo, najprljavije blato za koje smo svi naslućivali da će biti strašno, ali baš nismo očekivali da će da ide nauštrb daljeg razvoja Srbije. Stvar je u tome što se sada vidi koliko nama nedostaje i zakon o konfliktu interesa, i zakon o dostupnosti informacija i bazični zakoni koji su zaista morali da nas stave u situaciju da nam se ovo ne dogodi", kaže Kovačević-Vučo.

Povodom jučerašnjeg istupanja Zorana Janjuševića, savetnika za bezbednost premijera Srbije, koji je, optužujući Mlađana Dinkića, između ostalog, doslovno rekao da se "u dosijeima posebno pominju neki ljudi", Biljanu Kovačević Vučo na čitanje da li Janjušević ima pravo da čita tuđe dosijee i da njima javno manipuliše, kaže: "Moram da kažem da po svim normalnim zakonima, u normalnim državama na svetu, nema pravo, pogotovo nema pravo da izlazi u javnost na taj način, ucenjivački. Ali, po našim pozitivnim propisima ne postoji smetnja da to uradi. Naravno, po Zakonu o zaštiti podataka ličnosti nema prava da to radi, ali pitanje je zapravo tajnih političkih dosijea koji još nisu taknuti u našoj zemlji i koja su bila i ostala predmet i političkih i policijskih manipulacija. Ono što je strašno jeste što se to govori javno i to se ne smatra nikakvim prekoračenjem ovlašćenja, niti protivzakonitim postupanjem", dodaje Kovačević-Vučo.

Pokušali smo u toku dana da stupimo u kontakt sa Zoranom Janjuševićem kako bi pojasnio zbog čega i s čijim odobrenjem čita dosijea gradjana, ali nam je u njegovom kabinetu nekoliko puta rečeno da je odsutan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.