Kovač: Bezbednosna situacija stabilna, Kosovo najveća pretnja

Izvor: Blic, 07.Jun.2010, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovač: Bezbednosna situacija stabilna, Kosovo najveća pretnja

Nivo pretnji koje mogu ugroziti funkcionisanje sistema odbrane Srbije relativno je nizak i najveću pretnju predstavljaju problemi koji se odnose na samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, izjavio je danas direktor Vojno bezbednosne agencije, general Svetko Kovač. Kosovo je najveća pretnja sistemu odbrane Srbije: Svetko Kovač

Kovač je na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost, predstavljajući izveštaj o radu te agencije u poslednjih šest meseci, istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da, iako u proteklom periodu nije bilo ugrožavanja jedinica Vojske Srbije u kopnenoj zoni, postoji "srednji nivo pretnji od kriminalno - terorističkih grupa, koje se kreću duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom".

"Najveću pretnju predstavljaju problemi koji se odnose na samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije", rekao je Kovač.

Kovač kaže da je VBA bila angažovana i na otkrivanju i sprečavanju delovanja stranih obaveštajnih službi, realizaciji zadataka u vezi saradnje sa Haškim tribunalom i izradi podzakonskih akata

Prema njegovim rečima VBA, sa ostalim subjektima bezbednosno- obaveštajnog sistema Srbije, ostvaruje operativnu kontrolu nad kriminalno-terorističkim grupama duž administrativne linije i preuzima mere zaštite jedinica Vojske Srbije

Kovač je takođe rekao da je bezbednosna situacija u Ministarstvu odbrane i vojsci Srbije stabilna.

Direktor VBA je govoreći o drugim aspektima rada službe, kazao da nije zabeležen nijedan slučaj da je bilo pokušaja obaveštajnog nastupa prema pripadnicima Vojske Srbije i ministarstva.

Kovač je precizirao da je VBA bila angažovana na bezbednosnoj i kontraobaveštajnoj zaštiti ministarstva odbrane i VS, posebno jedinica u kopnenoj zoni bezbednosti, otkrivanju i dokumentovanju organizovane kriminalne delatnosti i korupcije u i prema ministarstvu i vojsci.

Članovi Odbora za bezbednost Skupštine Srbije usvojili su izveštaj o radu VBA u periodu od decembra 2009., do aprila ove godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.