Izvor: B92, 22.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosumi sastavlja Vladu

Priština -- Kandidati za nove ministre u Vladi Kosova su Ibrahim Seljmanaj i Ardian Djini, obojica zvaničnici Alijanse za budućnost Kosova.

Mandatar za sastav biduće Vlade Kosova, Bajram Kosumi, takođe je iz Alijanse, patrije čiji se predsednik i bivši premijer Ramuš Haradinaj predao Haškom sudu zbog optužbi da je počinio zločine na Kosovu. Kosumi je u Haradinajevoj Vladi bio ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje, a za premijera ga je najpre predložio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Haradinaj, što je predsednik Kosova, Ibrahim Rugova i ozvaničio.

Za mesto ministra na čijem se čelu nalazio, Kosumi je predložio Ardiana Djinija, dok je Ibrahima Seljmanaja predložio za ministra za rad i socijalno staranje, koje je ostalo bez ministra kada je Ahmet Isufi podneo ostavku na tu dužnost, protestujući zbog podizanja optužnice protiv Ramuša Haradinaja.

A političari koordinaciono telo

U međuvremenu, prištinska štampa piše da je, pored formiranja nove Vlade Kosova i podnošenja ostavke i odlaska u Hag Haradinaja, u Prištini otvoreno pitanje stvaranja zajedničkog koordinacionog tela Kosova, koje bi bilo odgovorno za proces utvrđivanja konačnog statusa pokrajine.

Prištinski list na albanskom "Zeri", piše da se ni jedan od lidera institucija Kosova nije suprotstavio toj ideji, a to telo bi trebalo da bude formirano konsenzusom svih albanskih političkih činilaca na Kosovu.

Predsednik Parlamenta Nedžat Daci i bivši premijer Haradinaj smatraju da je pitanje statusa toliko značajno da oko njega ne treba da postoji odnos pozicije i opozicije, već samo konsenzus. Sa tim se slažu i lideri dve najveće parlamentarne opozicione stranke - Demokratske partije Kosova i partije "Ora", Hašim Taći i Veton Suroi.

"Zeri" navodi da je i tokom prošle nedelje, kada se razgovaralo o sastavu nove Vlade, bilo predloga da se istovremeno sa izborom Vlade ide i na formiranje delegacije ili Korodinacionog tela za proces utvrđivanja konačnog statusa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.