Izvor: B92, 12.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosumi brine za budućnost Srbije

Berlin -- Kosovski premijer Bajram Kosumi ocenio je da će se srpska manjina integrisati mnogo bolje i mirnije kada Kosovo bude nezavisno.

U intervjuu za berlinski dnevnik "Tagesšpigel" Kosumi je rekao da je nezavisnost Kosova "velika šansa za Srbiju da se slobodnije i konstruktivnije posveti svojoj prošlosti i budućnosti, kao i da se pozabavi susedima".

"Činjenica je, a verujem da to znaju i u Beogradu, Briselu i Vašingtonu, da je vladavina Beograda nad Kosovom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prošla. Već sada tu i tamo ima Srba koji žele da budu deo napretka na novom, demokratskom i multietničkom Kosovu, ali takve još zastrašuju. Nakon razjašnjenja statusnog pitanja, siguran sam da će oni sarađivati", naveo je Kosumi.

Potvrđujući da je perspektiva Kosova nezavisnost, Kosumi je ukazao da "pregovarački tim mora da predstavlja i poštuje volju stanovništva, a ta volja glasi - nezavisnost" i naveo da je njegov "ključni argument da kosovsko stanovništvo ima pravo da odredi status" Kosova.

Na opasku da je Kosovo "na papiru i dalje srpska pokrajina", Kosumi je rekao da "Srbija ima neka prava i da se moraju napraviti kompromisi". "Tu spada neizostavna zaštita srpskog kulturnog nasleđa, na primer srednjovokovnih pravoslavnih manastira i crkava. Takođe želimo da srpskoj manjini ponudimo i damo ono što joj je potrebno: kulturnu i političku zaštitu, ljudska i građanska prava, puno učešće u javnom životu i integraciju. To je naš cilj", naveo je kosovski premijer.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.