Koštuničin kabinet pod lupom policije

Izvor: S media, 24.Apr.2010, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštuničin kabinet pod lupom policije

Otpočela je istraga ko je naredio da se policija povuče i ne obezbeđuje ambasade tokom nemira koji su izbili nakon mitinga „Kosovo je Srbija“ 21. februara 2008. godine. Kako „Blic“ saznaje od izvora u pravosuđu, tužilaštvo je poslalo zahtev MUP-u da sprovede istragu i pribavi podatke o odgovornima.

Posle dve godine od kako je zapaljena ambasada SAD u Beogradu, kada je poginuo i student Zoran Vujović (21) i pričinjena velika materijalna šteta u Beogradu, a diplomatska >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbiji, stvar je konačno krenula sa mrtve tačke. MUP je po nalogu tužilaštva pokrenuo istragu. Prema saznanjima „Blica“, MUP će zatražiti od Ambasade SAD snimke i ostale podatke koje imaju, ali će tokom istrage biti provereni i svi telekomunikacioni zapisi koji uključuju telefonske razgovore i komunikaciju drugim sredstvima veze koji bi mogli ukazati ko je sve odgovoran za povlačenje policije i brutalnost koja je potom usledila.

Kako se nezvanično tvrdi u tužilaštvu, oni poseduju video snimak svega što se događalo ispred zgrade ambasade, uključujući i 19 minuta pre napada, kada je policija povučena iz Ulice kneza Miloša, što je huliganima omogućilo da nesmetano napadnu, demoliraju i zapale ambasadu. Na osnovu tog snimka biće utvrđeni propusti policije, ali i pojedinih funkcionera Vlade Srbije koji su izdavali naredbe policiji. Procenjeno je da policajci na terenu nikada sami ne bi doneli odluku da se povuku u očigledno bezbednosno rizičnoj situaciji.

Istraga o tome ko je odgovoran za paljenje i demoliranje američke ambasade u kojoj je poginuo i jedan od srpskih mladića, nije vođena na pravi način dve godine. „Blic“ je u vreme nakon incidenta ukazivao na to da se policijom rukovodilo iz kabineta tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice. U tom trenutku ministar policije Dragan Jočić bio je u bolnici, a državni sekretar Mirjana Orašanin bila je samo tehničko lice u ministarstvu i nije mogla izdavati operativne naredbe.

Uostalom, u tom trenutku je bila na službenom putu u Crnoj Gori. Prema pravilima postupanja u takvim situacijama, rukovođenje policijom preuzima generalni sekretar Vlade, što je u tom trenutku bio Dejan Mihajlov, funkcioner DŠ. Nezvanični izvori „Blica“ iz Vlade ukazivali su da je akciju rukovođenja policije u tim dramatičnim danima preuzeo najjači čovek u Koštuničinom kabinetu Aleksandar Nikitović, šef kabineta premijera. Nikitović juče nije bio dostupan za pitanja novinara da li je rukovodio policijom i da li je pozivan na saslušanje povodom odgovornosti za incidente. Bilo bi logično da je u istrazi saslušan ceo kabinet Vojislava Koštunice, počev od premijera, kako bi se utvrdile sve okolnosti napada.

- Mene niko nije pozvao na saslušanje, a što se tiče Nikitovića njega, morate da pitate sami, ne znam ništa o tome - rekao je Dejan Mihajlov juče za „Blic“.

Na pitanje da li je 21. februara uveče Nikitović izdavao naredbe policiji, Mihajlov kratko kaže da „ne zna“.

Portparol DŠ Petar Petković rekao je juče za „Blic“ da se ova stranka uvek zalagala za pravo, pravnu državu i jasno osuđivala nasilje i vandalizam. On je rekao da ne zna da li se protiv najviših funkcionera DŠ zbog incidenta sprovodi istraga niti da su pozvani na saslušanje.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.