Izvor: B92, 24.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica zadovoljan Planom

Beograd -- Vojislav Koštunica kaže da je zadovoljan dosadašnjim rezultatima sporovođenja Akcionog plana za saradnju s Haškim sudom.

Koštunica, koji se posle dužeg vremena pojavio pred novinarima, obećao je da će Ratko Mladić i drugi optuženici za ratne zločine biti uhapšeni i predati Tribunalu, čim se utvrdi gde su. Koštunica je rekao da je okončanje saradnje s Tribunalom međunarodna obaveza Srbije, ali da je hapšenje haških optuženika potrebno da bi se pred >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tim sudom utvrdila odgovornost za ratne zločine.

On je dodao da je puno postignuto da se lociraju i uhapse haški optuženici, ali nije mogao da kaže kada će do toga doći, osim da se nada da će to biti što pre: "Svakodnevno dobijam izveštaje o intenzivnom i danonoćnom radu istražnih organa. Postignuto je nešto što je u proteklom periodu manjkalo, a to je najveći stepen koordinacije tima za sprovođenje Plana i oba koordinatora, Rasima Ljajića i Vladimira Vukčevića, koji deluju u okviru svojih domena i zaista obavljaju posao na zadovoljavajući način."

Premijer Srbije kaže da Akcioni plan ima samo jedan cilj - hapšenje i transport u Hag Ratka Mladića i ostalih optuženika za ratne zločine: "Za Vladu Srbije to znači da, onog trenutka kada se otkrije da se na našoj teritoriji nalazi Ratko Mladić ili bilo koji drugi haški opštuženik, oni će odmah biti izručeni Tribunalu. Niko i nikada ne može biti iznad interesa Srbije, pa ne može to biti ni Ratko Mladić."

Vojislav Koštunica je dodao da je poštovanje međunarodnog prava i, u skladu sa tim, hapšenje ratnih zločinaca međunarodna obaveza Srbije i da će okončanje saradnje sa Hagom doprineti rasvetljavanju svih okolnosti oko ratnih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.