Izvor: B92, 01.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica uveren u podršku Rusije

Beograd, Priština -- Vojislav Koštunica otputovao Njujork, gde će u utorak, na sednici SB UN-a obrazložiti stavove Srbije o budućem uređenju Kosova.

Predsednik Vlade Srbije veruje da će principijelna podrška Rusije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija obezbediti Srbiji da sačuva teritorijalnu celovitost i suverenitet zemlje. Uoči odlaska u savet bezbednosti Vojislav Koštunica rekao je da ceo naš narod zna i najdublje oseća da podrška Rusije ima istorijski značaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Srbiju.

"Jasno je da će Ahtisarijev predlog propasti u Savetu bezbednosti jer se radi o nelegitimnom i protivpravnom aktu rasparčavanja Srbije. Odbacivanje Ahtisarijevog plana omogućiće da započne novi pregovarački proces, sa novim međunarodnim posrednikom, što će dovesti do sporazumnog rešenja, saglasnog Povelji UN i Ustavu Srbije," rekao je Koštunica.

I glavna urednica dnevnika Politika Ljiljana Smajlović ne očekuje da Ahtisarijev plan bude prihvaćen ili da dobije podršku. Ona navodi da je moguće da bude doneta odluka o fomiranju komisije koja će otići u Prištinu kako bi utvrdila činjenice na terenu.

"Ako Rusi budu dosta oštri u svojoj kritici Ahtisarijevog plana ili ako vrate stvar na početak time što traže da se istražuje situacija na terenu ponovo, to će za Beograd da izgleda kao priličan uspeh, s obzirom da će značiti da je u startu poražena nada da će plan biti odmah podržan u Savetu bezbednosti. To je nastavak razgovora. Možda ne pregovora Beograda Prištine i nije još jasno kakvih poregovora može da bude ali to je svakako nastavak razgovora i što je još važnije - nastavak procesa", kaže Smajlovićeva.

Dnevnik Blic navodi, pozivajući se na diplomatu bliskom Kontakt-grupi da je gotovo sigurno da na predstojećoj sednici Saveta bezbednosti neće biti glasanja i donošenja odluke o Ahtisarijevo predlogu.

Sagovornik lista rekao je da na sastanku Kontakt-grupe u Londonu, održanom pre nekoliko dana, nije donet nikakav zaključak i da, kako sada stvari stoje, nije isključeno da usledi i nastavak pregovora kao neki vid konsultacija

Jeremić: Optimizam pred SB

Savetnik predsednika Srbije Vuk Jeremić je gostujući u jučerašnjim Vestima B92 kazao da je sve izvesnije da debata o Ahtisarijevom planu za Kosovo neće biti jednostavna. "U ovom trenutku ne samo Ruska Federacija, već i Kina, Južnoafrička Republika, Indonezija i još neke afričke zemlje imaju duboke rezerve prema Ahtisarijevom planu".

"Ima razloga da u ovom trenutku i u ovoj etapi budemo optimisti i mislim da ne možemo očekivati da će plan specijalnog izaslanika UN za Kosovo i Metohiju Ahtisarija dobiti podršku na sednici Saveta bezbednosti", rekao je on.

Jeremić smatra da "to može da otvori manevarski prostor za dalje pregovore o iznalaženju kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju, što je i želja Beograda".

Savetnik predsednika Srbije naveo je da je živa diplomatska aktivnost već u jeku - zakazana je državna poseta Slovačkoj za 24. i 25. april, predsednik Tadić će imati veliki broj radnih sastanaka sa evropskim premijerima, a već je isplaniran i sastanak sa italijanski premijerom Romanom Prodijem.

"Tadić je imao prošlog vikenda veliki broj sastanaka sa liderima socijaldemokratskih partija u Evropi od kojih je dobio podršku. Sa izuzetkom britanskih laburista, socijaldemokratski poslanici su u Evropskom parlamentu glasali protiv amandmana koji pozdravlja nezavisnost", rekao je Jeremić.

On je objasnio da je "živa demokratska aktivnost počela još prethodne nedelje u Njujorku, kada su naši pregovarači imali veliki broj brifinga sa članicama Saveta bezbednosti u pripremi za nastup premijera na sednici Saveta bezbednosti".

"Sve vreme ostajemo na vezi sa našim prijateljima, što iz Evropskoj unije, što iz Ruske federacije, i ostalih zemalja članica Saveta bezbednosti", rekao je Jeremić.

"Najmoćnije zemlje podržavaju nezavisnost"

Obraćajući se novinarima na prištinskom aerodromu, predsednik Kosova Fatmir Sejdiju juče je izrazio verovanje da će status Kosova biti rešen u naredna dva-tri meseca, u kojima će dominirati diplomatska aktivnost: "Za nas je veoma važno da najmoćnije države sveta podržavaju nezavisnost Kosova, a posebno važno je da je EU unutar tog bloka".

Sejdiju će u utorak, prema najavama prištinskog pregovaračkog tima, prisustvovati sednici SB, na kojoj će izaslanik UN Marti Ahtisari referisati o bečkim pregovorima. Ukoliko se ova najava obistini, onda će to predstavljati prvoslužbeno prisustvovanje jednog kosovskog zvaničnika sednici Saveta bezbednosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.