Izvor: Politika, 06.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica traži pravdu

Ljubiša Janaćković (18) pušten na kućno lečenje, a srpski premijer upozorio međunarodnu zajednicu da je dužna da zaustavi albanski terorizam Premijer Vojislav Koštunica izjavio je juče, povodom najnovijeg zločina na Kosovu i Metohiji, da međunarodna zejednica ne sme više nemo da gleda kako albanski separatisti ubijaju i terorišu Srbe. "Mora odmah da se otkrije ko je juče izvršio zločin nad osamnaestogodišnjim Ljubišom Janaćkovićem i da se ti zlikovci što pre privedu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pravdi", rekao je premijer, dodajući da je "ovo još jedan u nizu zločina" i da će "Vlada Srbije pažljivo pratiti da li će međunarodna zajednica u najkraćem roku rasvetlilti ovaj, kao i prethodno počinjene zločine". Srpski mladić Ljubiša Janaćković, koji je izboden nožem preksinoć oko 19 sati u selu Prilužje kod Vučitrna na Kosmetu, pušten je na kućno lečenje.

Koštunica je ukazao na to da pred očima celog sveta albanski separatisti, čineći neprestane zločine i sprovodeći teror, pokušavaju da ostvare svoj cilj, a to je etnički čisto i nezavisno Kosovo. "Međunarodna zajednica mora da zaustavi svakodnevne zločine, jer se Rezolucijom 1244 obavezala i preuzela odgovornost da obezbedi elementarni mir i sigurnost u Pokrajini. Da stvar bude gora, sve ovo se dešava u vreme dok se u Beču vode razgovori o budućem statusu Kosova i Metohije", zaključio je Koštunica.

Kako je juče potvrdio doktor Dragiša Milović, posle hirurške intervencije, Janaćković je van životne opasnosti, a na sopstveni zahtev on je otpušten sa odeljenja ortopedije bolnice u severnom delu Kosovske Mitrovice, prenosi Tanjug.

Janaćkovića su, kako su saopštili predstavnici Koordinacionog centra za Kosovo, dok se šetao sa devojkom pored reke Lab, napala dvojica Albanaca koji su ga uboli nožem u levo rame, a zatim pobegli.

Predstavnici Kosovske policije još se nisu oglasili povodom ovog incidenta.

--------------------------------------------------------------------------

Pokušaj ubistva

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je juče da ta stranka najoštrije osuđuje najnoviji pokušaj ubistva i pljačke osamnaestogodišnjeg srpskog mladića Ljubiše Janaćkovića u Prilužju. "Šiptarski ekstremisti po ko zna koji put pokazuju kako vide suživot na Kosmetu, tako što poslednjih sedam godina ubijaju, pljačkaju, proteruju i spaljuju sve srpsko, a to rade uz nečinjenje i podršku predstavnika Unmika", rekao je Mladenović.

Vl. J.

[objavljeno: 06.08.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.