Izvor: B92, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica sa zvaničnicima Slovačke

Bratislava -- Premijer Srbije Vojislav Koštunica danas razgovarao sa slovačkim zvaničnicima o evropskim integracijama i Kosovu.

Koštunicu je primio slovački kolega Robert Fico, s kojim se saglasio da rešenje za status Kosova mora biti takvo da može biti korigovano i da u pristupu Kosovu stvari ne smeju biti posmatrane crno-belo.

"Izražavam potpuno zadovoljstvo razgovorom sa predsednikom Slovačke Ivanom Gašparovičem i njegovim jasnim stavom da se protivi otcepljenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosova i da će Slovačka u Savetu bezbednosti UN braniti pravedno rešenje", izjavio je premijer Srbije nakon tog razgovora sa predsednikom Slovačke Ivanom Gašparovičem.

Koštunica, koji je sinoć doputovao u posetu Slovačkoj, razgovarao je pre podne sa premijerom Slovačke Robertom Ficom.

Košutnica je posle razgovora sa svojim slovačkim kolegom rekao da je poštovanje međunarodnog prava obavezni pravni okvir za rešavanje statusa Kosova i dodao da Srbija nudi Kosovu viši stepen autonomije od drugih autonomija u Evropi.

"Saglasili smo se da je to rešenje čija je velika prednost to što sutra može biti korigovano. Nezavisnost ne trpi korekciju, to je konačno rešenje", rekao je Koštunica.

Fico je dodao da slovačka diplomatija želi aktivno da učestvuje u procesu rešavanja statusa Kosova i da će stav o tome zauzeti po objavljivanju izveštaja Martija Ahtisarija.

"Slovačka kao prioritet na Balkanu vidi stabilnost regiona i dostojanstven život i ljudska prava svih na Kosovu. Zato ćemo pružiti podršku takvom rešenju koje će omogućiti eventualne korekcije ukoliko se pokaže potreba za to", rekao je Fico.

Koštunica je posetu završio razgovorom sa šefom slovačke diplomatije Janom Kubišem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.