Izvor: B92, 11.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica sa inostranim zvaničnicima

Beograd -- Premijer Koštunica primio je šefove diplomatije Austrije i Slovačke, kao i specijalnog izaslanika predsednika Francuske.

Vojislav Koštunica i Benita Ferero-Valdner zajednički su konstatovali da su odnosi SCG i Austrije "veoma dobri" i izrazili spremnost za dalje unapređenje saradnje. Ferero-Valdner je izjavila da Austrija podržava put SCG ka evropskim integracijama.

Tokom razgovora sa Eduardom Kukanom, Koštunica je zahvalio na podršci Slovačke SCG, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a izražena je obostrana spremnost za unapređenje svih oblika saradnje.

U razgovoru sa predsednikom Ustavnog suda Francuske Pjerom Mazoa, posebna pažnja posvećena je ustavnoj reformi Srbije i istaknuta važnost izgradnje demokratskih institucija, uspostavljanja vladavine prava i nezavisnosti sudstva u Srbiji.

Premijer Koštunica razgovarao je u nedelju i sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Laslom Kovačom. Naglašavajući da Vlada Srbije veliki značaj pridaje poštovanju manjina, Koštunica je istakao da je donet valjan Zakon o manjinama i da su formirani Nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Ministar Kovač je istakao da je Vojvodina primer zajedničkog života različitih nacionalnih i konfesionalnih zajednica, a zajednički je ocenjeno da je veoma važno unapređenje položaja mađarske manjine u Srbiji i srpske manjine u Mađarskoj, što će doprineti svestranijoj dobosusedskoj saradnji.

Premijer Koštunica razgovarao je u nedelju i sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Valterom Švimerom, saopštila je Vlada Srbije. Koštunica je u tom razgovoru istakao da su prioriteti Vlade izgradnja institucija i vladavina zakona i ukazao da je izborom pedsednika Suda SCG zaokružen proces demokratski izabranih institucija drzavne zajednice. On je, govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, ukazao da je neoophodno da se tamošnjem srpskom stanovništvu osigura bezbednost kroz decentralizaciju i autonomiju.

Švimer je, kako se navodi, rekao da Savet Evrope podržava decentralizaciju Kosova i Metohije i da insistira na poštovanju ljudskih i manjinskih prava u pokrajini. Savet Evrope će posebnu pažnju posvetiti angažovanju na obnovi uništenih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, koji su deo zajedničke kulturne baštine Evrope, naglasio je Švimer.

U razgovoru sa specijalnim izaslanikom predsednika Islamske Republike Iran Alijem Ahanijem, zajednički je ocenjeno da se bilateralni odnosi uspešno razvijaju i da ima mogućnosti za dalje produbljivanje saradnje. Koštunica je, kao se navodi u saopštenju, rekao da je Vlada Srbije zainteresovana za intenziviranje saradnje sa Iranom i za unapređenje ekonomskih odnosa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.