Koštunica putuje u Njujork

Izvor: B92, 17.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica putuje u Njujork

Vojislav Koštunica (FoNet)

Beograd, Priština -- Premijer Srbije Vojislav Koštunica otputovao u Njujork, gde će 19. decembra prisustvovati sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Predsednik Vlade Srbije izjavio je da će delegacija Beograda Savetu bezbednosti UN, na sednici 19. decembra, ponuditi nastavak pregovora o budućem statusu Kosova. "U istom trenutku mora biti jasno da je Srbija već odbacila i unapred poništila jednostrani akt o stvaranju marionetske tvorevine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na tlu Srbije", rekao je Koštunica.

Iako se nastavak pregovora vrlo retko pominje kao opcija koja će se ponovo pokrenuti u procesu rešavanja statusa Kosova, premijer Koštunica ponavlja da Srbija može da pregovora, kao i da je spremna na kompromis.

"Možemo da pregovaramo, spremni smo za kompromis, ali Srbija mora biti i ostati cela. U Ustavu Srbije voljom naroda je potvrđeno da je Kosovo Srbija i da nikada za Vladu Srbije i za državne institucije ne može biti drugačije", izjavio je Koštunica.

"U kontaktima sa državama koje su članice Saveta bezbednosti - što nestalne, što stalne - predsednik Vlade i članovi delegacije će izneti naš stav i biće nam jasno da li ćemo i od koga ćemo sve dobiti podršku za nastavak pregovora", rekao je portparol DSS-a Andreja Mladenović.

Podsećanja radi, većina zemalja članica Saveta bezbednosti, osim Kine i Rusije, i ne razmišljaju o nastavku pregovora, a upravo je podrška Moskve karta na koju će igrati premijer Koštunica.

Premijer je naglasio da je svako rešenje koje, na osnovu Povelje UN i principa važeće Rezolucije 1244, utvrdi Savet bezbednosti prihvatljivo za Srbiju.

"Isto tako, s obzirom na pretnje koje su se nadvile nad Srbijom, danas je naša dužnost da se suprotstavimo grubom kršenju međunarodnog prava i pokušaju otimanja naše teritorije. Nemamo drugog izbora nego da budemo protiv takve politike sile i da nikada ne odstupimo od svoga prava na očuvanje celovite Srbije", rekao je Koštunica.

U delegaciji koja je otputovala u Njujork su i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i ministar za Kosovo i Metohiju i Slobodan Samardžić.

Sednica Saveta bezbednosti UN u sredu će biti zatvorena za javnost, a na njoj će, osim Koštunice, govoriti i Fatmir Sejdiu, ali ne u svojstvu predsednika Kosova, već u svoje ime i na sopstveni zahtev.

Iako je Srbija zatražila od Saveta bezbednosti da ne dozvoli predstavnicima kosovskih privremenih institucija da govore na toj sednici, zato što oni ne predstavljaju državu, članice Saveta postigle su kompromis da im se predstavnik Kosova ipak obrati.

U pokušaju da se nađe kompromis, ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin predložio je da se Sejdiu pozove u skladu sa pravilom kojim se dozvoljava pojedincima koji nisu državnici da učestvuju u debatama Saveta bezbednosti.

Od te sednice Saveta bezbednosti se, kako navodi agencija Rojters, ne očekuje da proizvede konkretne rezultate, kao što su rezolucija ili čak saopštenje.

"Savet bezbednosti je podeljen, on nije u stanju da odluči, pa bi, prema tome, poruka bila da se sada akcija prebaci na Brisel i Evropsku uniju", rekao je neimenovani evropski diplomata.

"Nema velikih izgleda za nastavak pregovora"

Član Spoljnopolitičkog saveta Dušan Lazić kaže za B92 da inicijativa za nastavak pregovora nema velikih izgleda.

Lazić navodi i da se na osnovu svih do sada iznetih stavova zemalja članica Saveta bezbednosti može zaključiti da je većina njih protiv nastavka razgovora Beograda i Prištine o statusu Kosova.

"Ne sumnjivo da će se o tome voditi jedna diskusija na SB, ali mislim da će dalji razvoj događaja ići nekim drugim tokom. Umesto pregovora između Srbije i kosovskih Albanaca, pre mogu da zamislim da se nastave pregovori, konsultacije, pokušaj da dođe do kompromisnog rešenja između velikih - Rusije, SAD i EU", kaže Lazić.

Pred sednicu Saveta bezbednosti stigla je i neka vrsta upozorenja iz Moskve, i to preko saopštenja Ministarstva inostranih poslova, gde se kaže da je situacija u rešavanju statusa Kosova i Metohije "došla do kritične tačke".

Ministarstvo navodi i da takva situacija preti da se pretvori u nekontrolisanu krizu, kao i da SAD i neke zemlje Evropske unije, koje podstiču separatističke težnje Prištine, otvoreno ignorišu pozitivne rezultate postignute u pregovorima pod okriljem "trojke" Kontakt grupe.

Dušan Lazić smatra da celokupno ponašanje zvanične Moskve pokazuje da Rusija i dalje stoji na poznatim pozicijama.

"Ako se pažljivo prate stavovi Rusije, i tu se vidi određena evolucija i promene, prilagođavanje situaciji jer, u krajnjoj liniji, Rusija ipak neće zbog Kosova ići u duboku konfrontaciju sa glavnim partnerima na Zapadu, već će nastojati da se nađe jedno zajedničko rešenje", rekao je on.

Kosovski lideri u Njujorku

Fatmir Sejdiu (FoNet)

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je, pred polazak u Njujork, da se približava završetak statusnog procesa.

Pre odlaska na sednicu Saveta bezbednosti UN, Sejdiu je rekao da njegovo učešće na toj sednici predstavlja još jednu priliku za afirmisanje vizije nezavisnog Kosova.

"Predstavićemo spremnost za dobre odnose sa susedima, naravno i sa Srbijom, jer neće biti daleko dan kada će doći do uspostavljanja odnosa sa Beogradom kao odnosa između dveju suverenih država", rekao je on.

Dan ranije, u Njujork je otputovao i mandatar nove kosovske vlade Hašim Tači, koji je takođe pozvan da učestvuje u radu sednice Saveta bezbednosti, na kojoj će biti predstavljen izveštaj međunarodne posredničke trojke.

Sutra miting Srba

Uoči sednice SB UN, sutra će u severnom delu Kosovske Mitrovice biti održan miting Srba sa kojeg će biti poručeno da oni žele da žive na Kosovu i Metohiji, u sastavu Srbije.

"Protest će biti održan kako bi hiljade kosovskih Srba izrazilo opredeljenje da ostanu građani Srbije, a južna pokrajina sastavni deo naše zemlje," rekao je predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosmeta Milan Ivanović.

Prištinski mediji veliku pažnju posvećuju i pripremama EU za ulazak na Kosovo. Mediji citiraju i delove iz "tajnog dokumenta" koji, navodno, cirkuliše u vrhu EU, po kojem su pravni stručnjaci u Briselu došli do zaključka da Rezolucija 1244 ne predstavlja prepreku za priznanje nezavisnosti Kosova od strane članica EU.

Po ovim izveštajima, suverenitet nekadašnje Jugoslavije, odnosno Srbije nad Kosovom, koji se pominje u preambuli Rezolucije 1244, definitivno će biti smatran isteklim nakon završetka tranzicionog perioda, u kome se očekuje povlačenje misije UN sa Kosova i uspostavljanja misije EU, koji se očekuje u januaru ili februaru 2008.

"I za misiju EU porebna dozvola SB"

Odluka Evropske unije da uputi na Kosovo misiju od 1.800 policajaca i pravnika može da bude legalna samo uz odobrenje Saveta bezbednosti UN, izjavio je specijalni predstavnik ministra inostranih poslova Rusije za Balkan Aleksandar Bocan-Harčenko.

On je rekao da je za to potrebna zakonska osnova dodajući da je struktura međunarodnog prisustva utvrđena Rezolucijom 1244 koja ne daje pravo da se ta struktura slobodno menja.

Inače, Bocan-Harčenko i članovi Odbora za bezbednost ruskog parlamenta sreli su se u Moskvi s potpredsednikom Demokratske stranke Srbije Draganom Jočićem i "još jednom podržali opredeljenje Beograda da se nastave pregovori o budućem statusu Kosova".

Delegacija DSS-a otputovala je juče u Rusiju, na kongres stranke Jedinstvena Rusija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.