Izvor: B92, 17.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica predao kandidaturu

Beograd -- Zakonski rok za prijavu kandidata za ponovljene predsedničke izbore u Srbiji ističe u ponoć.

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica predao je u nedelju uveče RIK-u svoju kandidaturu za predsednika Srbije. Pošto je predao svoju kandidaturu sa preko 18 hiljada potpisa, Vojislav Koštunica je novinarima izjavio da su ovi izbori organizovani da ne bi uspeli. "To pokazuju neuredni birački spiskovi i oduzeto pravo našim državljanima u inostranstvu, ali naša obaveza >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da uprkos svemu tome izbori uspeju i da na taj način pokažemo da smo sposobni i kadri da izgradimo jake demokratske institucije i da se uključimo u integrativne evropske tokove", rekao je Koštunica. "To sve, prema težini trenutka podrazumeva posebnu odgovornost i uveren sam da je naš narod te odgovornosti svestan i da smo svi podjednako odgovorni. Kada to govorim, onda želim i da istaknem da narod nije kriv zbog toga što 50 odsto plus jedan zapravo znači 65 ili 70 odsto, ali smo svi zajedno odgovorni i svesni važnosti ovog trenutka da sa ovim izborima nestanu sa političke scene izbori koji su predmet manipulacija, predmet poigravanja sa nečim što je doista volja birača", rekao je Koštunica.

Koštunicu su iz redova DOS-a do sada podržale one stranke koje su to učinile i u septembru, uključujući i Građanski savez Srbije, koji je istakao izvesne rezerve. Prema rečima predsednika GSS-a, Gorana Svilanovića, Koštunica može dobiti podršku te stranke samo ukoliko odluči da ne vodi kampanju protiv vlade Srbije, već da promoviše ideju evropske Srbije.

Pošto su u trci za predsednika Srbije najverovatnije samo tri kandidata, izlaznost građana na birališta biće veliki problem, kaže za B92 direktor Stratedžik Marketinga, Srđan Bogosavljević. "Dosta se lako vidid a se dolazi do 3 miliona, ali se ne vidi baš lako kako će se preći preko cifre od 3.250.000 birača. Da bi se ta brojka preskočila potrebno je ili da se nešto na političkoj sceni Srbije promeni, dakle da se animiranje za izlazak na izbore radi efektnije nego što se sada radi, ili pak da se pojavi još nekoliko kandidata ili jedna jači kandidat koji bi povukao ka sebi jedan broj birača koji sada ne misle da je bilo ko od ove trojice njihov izbor", rekao je Bogosavljević. Aktivniju podršku izborima najavio je samo predsednik Demokratskog centra Dragoljub Mićunović, koji je pozvao članstvi i simpatizere te stranke da odmah krenu u kampanju kojom će pozivati građane da izađu na izbore.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.