Izvor: B92, 09.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica o ustavu u Sandžaku

Novi Pazar, Beograd -- Premijer Vojislav Koštunica i predsednik opštine Novi Pazar Sulejman Ugljanin pozvali su građane da potvrde ustav na referendumu.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica je kazao da njegova Demokratska stranka Srbije već godinama radi na izgradnji zajedničkog života Srba i Bošnjaka, a da temelje tog života daje novi ustav. Prema njegovim rečima, Predlog ustava je dobar jer sadrži odredbe koje govore o ravnomernom regionalnom razvoju, a razrađene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su i odredbe o pravima manjina.

Ugljanin je kazao da je potrebno potvrditi novi ustav kako bi se napravio diskontinuitet sa "Miloševićevom politikom i ustavom". Prema njegovim rečima, novim ustavom će se stvoriti i uslovi za novi razvoj sandžačkog regiona i cele Srbije.

Predsednik opštine Novi Pazar je ocenio da je politička klima u toj opštini dobra posle lokalnih izbora 10. septembra. Tada je koalicija koju je predvodio Ugljanin osvojila apsolutnu većinu u SO Novi Pazar.

Na pitanje kada će biti održani parlamentarni izbori u Srbiji, Koštunica je kazao da se do ustava došlo konsenzusom stranaka i da partije na isti način treba i dalje da se dogovaraju.

Delegacija vlade, u kojoj su još ministri Velimir Ilić, Predrag Bubalo i Zoran Stojković, danas će obići Tutin i Rašku.

Vladina kampanja za referendum

Kampanja Vlade Srbije, kojom se pozivaju građani da izađu na referendumu za novi ustav Srbije, počela je emitovanjem propagandnih spotova u kojima učestvuju sportisti i urednici medija.

U narednom periodu, kako saznaje B92, u promotivnim spotovima bi trebalo da se pojavljuju dekani i profesori fakulteta.

Glavni i odgovorni urednik lista Danas Mihajlo Ramač, prihvatio je poziv Vlade Srbije kako bi izneo svoj stav o ustavu jer u tome ne vidi ništa sporno: "Nije bilo nikakvih finansijskih ponuda, a da je bilo, ja bih to odbio. Smatrao sam da imam pravo da iznesem svoj stav o ustavu kao što imam pravo da pričam i o krađama u fudbalu i slično. Ovo je moj lični stav, a ne stav lista Danas".

Ivan Stanković iz reklamne agencije Komunis kaže da će se pravi efekti kampanje videti na referendumu.

Građani različito reaguju na dosada viđenu vladinu kampanju za učešće na referendumu. Pitanje je da li i koliko ova kampanja utiče na promenu njihovog stava o učešću na referendum. Većina kaže da ne utiče jer su odlučili da učestvuju bez te kampanje, ali da ih samo može iznervirati i naterati da ne učestvuju.

Šef kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Srđan Đurić je rekao da će u toku današnjeg dana biti zaključena većina ugovora sa marketinškim agencijama i ličnostima koje bi trebalo da učestvuju u kampanji za referendum. Inače, pored fudbalera i košarkaša, u referendumsku kampanju uključio se i teniser Novak Đoković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.