Izvor: B92, 26.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica neće primiti Ahtisarija

Beograd -- Vojislav Koštunica neće 2. februara primiti Martija Ahtisarija, jer to izlazi iz okvira mandata njegove vlade do izbora nove.

Koštunica je to saopštio samo nekoliko sati nakon što je specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari prvi put predstavio svoj predlog za status Kosova i to članicama Kontakt grupe u Beču. Prema Rojtersu, koji prenosi reči diplomate, plan predviđa virtuelnu ili efektivnu nezavisnost.

Koštunica, kako prenosi RTS, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tvrdi da od trenutka kada su proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora, Vlada Srbije, saglasno Zakonu o vladi, do izbora nove vlade može obavljati samo tehničke poslove. "Zbog toga, predsednik Vlade Vojislav Koštunica neće 2. februara primiti Martija Ahtisarija, jer samo nova vlada ima mandat da sa specijalnim izaslanikom razgovara o budućem uređenju Pokrajine", rečeno je u kabinetu srpskog premijera.

Opširnije o sastanku Kontakt grupe i ruskom stavu.

Tadić će primiti Ahtisarija

Predsednik Srbije Boris Tadić će najverovatnije 2. februara primiti specijalnog izaslanika UN za Kosovo i Metohiju Martija Ahtisarija, saznaje Beta.

U Tadićevom kabinetu je samo rečeno da će predsednik Srbije i dalje ispunjavati sve državne obaveze kao i do sada.

"Koštunica izgleda ne želi da bude premijer"

Funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović izjavio je večeras u emisiji Poligraf B92 da Vojislav Koštinica "izgleda ne želi" mesto premijera u budućoj Vladi Srbije s obzirom da odbija da se sastane sa specijalnim izaslanikom UN za pregovore o Kosovu Martijem Ahtisarijem.

"Ja bih očekivao od nekog ko želi da bude premijer naredne vlade da želi da razgovara sa Ahtisarijem i bude u toku sa onim što se događa", kazao je Svilanović.

On je rekao da odbijanje Koštunice može da se oceni i kao bežanje od odgovornosti ili da se on ustvari povlači iz igre za mogućeg novog premijera.

Svilanović je kazao da očekuje i da kandidat Demokratske stranke za premijera Božidar Đelić bude zainteresovan za neformalni razgovor sa Ahtisarijem, jer neko ko želi da bude premijer mora da bude u toku.

On je rekao da su Koštunica i pregovarački tim Srbije tri godine vodili dobar posao i da su postigli zavidne rezultate u rešavanju pitanja Kosova.

Svilanović je ocenio da bi Savet bezbednosti UN sredinom marta mogao da počne razgovore o statusu Kosova i naveo da bi ti razgovori mogli da budu vođeni nekoliko nedelja ili meseci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.