Izvor: Blic, 24.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica ide u Zagreb

Koštunica ide u Zagreb

Premijer Srbije Vojislav Koštunica uskoro će zvanično posetiti Hrvatsku. Spoljnopolitički savetnik premijera Srbije Vladeta Janković potvrdio je za 'Blic' da je Koštuničina poseta u planu, ali da datum još nije određen.

- Premijer Hrvatske Ivo Sanader uputio je poziv u februaru. Okvirno se govorilo da bi do posete moglo doći u junu ili julu, ali tačan datum još nije određen - objasnio je Janković. On je dodao da se nedavni skup na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ravnoj gori 'nije reflektovao' na ugovorenu posetu Koštunice Hrvatskoj. Na molbu da prokomentariše zahlađenje odnosa između dve zemlje posle Ravnogorskog sabora, savetnik premijera ocenio je da taj događaj 'ne zaslužuje panične reakcije'.

Informaciju o Koštuničinoj poseti Hrvatskoj zagrebačkom 'Večernjem listu' potvrdio je i portparol hrvatske vlade Ratko Maček, rekavši da su pripreme za posetu u toku. Kako 'Večernjak' nezvanično saznaje, do susreta Sanader - Koštunica moglo bi doći još u prvoj polovini ove godine. Sanader je oštro osudio 'veličanje četništva u Srbiji', ali Banski dvori 'ne nameravaju da dopuste da takve situacije oslabe ritam učvršćivanja dobrosusedskih odnosa sa SCG i Srbijom', piše list.

- Odnosi među državama u regionu ne mogu biti prepušteni uticaju skupina i pojedinaca koji žele da izazovu nove podele i sukobe - kaže izvor lista iz hrvatske vlade.

'Večernji list' navodi da je pomoćnik ministra spoljnih poslova SCG Miomir Udovički prošle nedelje u Zagrebu razgovarao s hrvatskim funkcionerima i o mogućoj uzvratnoj poseti Koštunice Hrvatskoj. Posle nedavnog otkazivanja posete predsednika Hrvatske Stjepana Mesića SCG, zbog skupa na Ravnoj gori, Sanader je najavio mogućnost ponovnog uvođenja viza za građane SCG i zatražio od Sabora da usvoji deklaraciju kojom se četnici izjednačavaju sa fašistima i nacistima. Sanader je, inače, prvi hrvatski premijer koji je zvanično posetio Beograd 16. novembra prošle godine. D. Vukelić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.