Izvor: B92, 20.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica i Kosta o pravosuđu

Beograd -- Predsednik Evropskog suda za ljudska prava Žan-Pol Kosta izjavio da taj sud ima veoma dobru saradnju sa institucijama u Srbiji.

Premijer Srbije i predsednik Evropskog suda za ljudska prava su razgovarali o zakonodavnim aktivnostima u oblasti reforme pravosudnog sisitema u Srbiji. Žan-Pol Kosta je rekao da je Srbija značajno napredovala u sprovođenju reformi, dok je Vojislav Koštunica kazao da je ta oblast jasno definisana i u novom Ustavu Srbije, kao i da je uspostavljena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << institucija republickog ombudsmana.

Srpski premijer je rekao da je od velikog značaja održavanje međunarodne konferencije u Beogradu o ulozi vrhovnih sudova u primeni Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

U Beogradu se danas, u okviru šestomesecnog predsedavanja Srbije Komitetom ministara Saveta Evrope, održava regionalna konferencija o ulozi vrhovnih sudova u primeni Evropske konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Pred Sudom u Strazburu 1.200 predstavki iz Srbije

Pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu registrovano je 1.200 predstavki koje se odnose na Srbiju a očekuje se da će se ovaj broj povećati u narednim godinama, kazao je predsednik Suda Žan-Pol Kosta.

Vlasti u Srbiji su već obaveštene ili će uskoro biti obaveštene o 200 predstavki od ukupnog broja, a o četiri su već donete odluke, kazao je Kosta, napomenuvši da se jedna odnosi na dužinu procesa, jedna na pravo na dostupnost sudova a dve na pravo na privatni život.

Očekuje se da će se broj predstavki povećati jer je Srbija tek pre tri godine potpisala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, kazao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.