Koštunica: Srpsko-američki boj

Izvor: B92, 28.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Srpsko-američki boj

''Boj''

Beograd, Priština -- U toku srpsko-američki boj na Kosovu, kaže premijer Koštunica. Mi smo prijatelji Srbije i nemamo nameru da vodimo bitku, kaže Polt

Vojislav Koštunica je naveo da je u tom boju na jednoj strani autoritet velike svetske sile, a na drugoj Srbija, koja ističe argument prava, te da je ključno pitanje da li je u novom boju jača sila ili pravo.

Premijer je ponovio da Kosovo ne može biti nezavisno sve dok u Ustavu Srbije piše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je ono njena teritorija i da Srbija čvrsto veruje da Rusija neće dozvoliti da u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija Srbiji bude otimana teritorija.

"Zato bi bilo izuzetno važno da se države koje ignorišu pravo Srbije da sačuva teritorijalnu celovitost uzdrže od rušenja autoriteta SB UN. Rešenje kosovskog pitanja mora biti nađeno u SB UN, a to znači saglasno Povelji UN i Ustavu Srbije", naveo je Koštunica za Politiku i dodao da bi to bila "pobeda prava nad silom".

Polt: Nema bojeva sa Srbijom

Majkl Polt (FoNet)

Američki ambasador Majkl Polt izjavio je danas da su SAD prijatelj Srbije i da nemaju nameru da vode nikakve bitke ni bojeve sa njom i njenim građanima.

"Nema nikakve borbe ni boja ni ljutnje između dve zemlje, već samo neslaganja u nekim pitanjima", rekao je Polt, komentarišući izjavu premijera Vojislava Koštunice da se trenutno vodi "srpsko-američki kosovski boj".

Polt je rekao da postoje mnoge oblasti u kojima se Srbija i SAD slažu, kao što je promocija pobednika u takmičenju najboljih biznis planova kojoj je danas prisustvovao.

"Cilj SAD u Srbiji je da pomogne svim građanima ove zemlje da ostvare svoje snove. Za svaku bitku potrebne su dve strane, a u ovoj imate samo jednu, jer smo mi vaši prijatelji a ne neprijatelji", zaključio je Majkl Polt.

Reagujući na izjavu američkog ambasadora, savetnik premijera Srbije za medije Srđan Đurić rekao je da o prijateljskim odnosima može da se govori samo ako Amerika odustane od predložene rezolucije.

"Ako današnja izjava ambasadora Majkla Polta da su SAD prijatelj Srbije znači da američka administracija odustaje od namere da podržava nezavisnost Kosova i ako znači da Amerika odustaje od svog nacrta rezolucije u Savetu bezbednosti, po kojoj Kosovo dobija nezavinost, samo onda se može govoriti o prijateljskim odnosima dve zemlje, izjavio je Đurić FoNetu.

"Pretpostavljamo da ambasador Polt zna da se prijateljima ne otima teritorija i da stvaranje nove albanske države na teritoriji Srbije pod pokroviteljstvom Amerike ne može biti zaloga prijateljstva", rekao je Đurić.

Analitičar: Retorika koja šteti Srbiji

Bivši ambasador Srbije u Rusiji i član Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić za B92 kaže da zaoštravanje retorike u srpskom odnosu prema Americi, može samo da šteti interesima Srbije.

"Pomenuta izjava premijera Koštunice pre je izraz frustracije nego ozbiljne politike. Ona samo može da šteti interesima Srbije i daje argumente onima koji smatraju da Kosovo više ne može biti u sastavu naše zemlje. Ta izjava pokazuje da Vlada nema ozbiljnu, konzistentnu politiku kad je u pitanju status Kosova", objašnjava Lazić.

Očigledno je da se diplomatska retorika zaoštrava, kako se približava trenutak odluke o Kosovu, kaže za B92 dugogodišnji dopisnik iz Vašingotna Slobodan Pavlović.

"Naravno, u Vašingtonu se sa zabrinutošću primaju, ali istovremeno takve reakcije nailaze na razumevanje, pre svega kad je u pitanju predsednik Vlade Srbije, imajući u vidu jedan kontinuitet njegovog odbojnog stava prema svim inicijativama koje su vezane za plan Martija Ahtisarija", kaže Pavlović.

U američkoj administraciji veruju da će se sve završiti na retorici, jer su svesni da bi svaka oštrija reakcija iz Vašingtona mogla izazvati dodatnu destabilizaciju Balkana, zaključuje Pavlović.

Šutanovac: Pod uticajem emocija

Ministar odbrane Dragan Šutanovac veruje da Srbija neće koristiti vojna sredstva u borbi za Kosovo.

U emisiji Kažiprst Radija B92, Šutanovac je ocenio da je jučerašnja izjava ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića da će Srbija braniti Kosovo svim sredstvima verovatno izrečena pod uticajem emocija.

On smatra da je Samardžić hteo da kaže svim respoloživim političkim sredstvima.

"Mislim da pojedini ministri nisu imali priliku da nastupaju pred većim brojem ljudi i da ih onda ponese emocija i da eto tako, izražavaju se epski", kaže on.

"Pogotovu je to na Kosovu, negde dođe iz dubine duše, da tako kažem, ali ne mislim da je mislio ministar Samardžić na vojsku, jer zaista ovih 90 odsto regruta koji su se odazvali pozivu, ja ne bih ni na koji način uticao na to da oni idu da ratuju na Kosovu", kaže Šutanovac.

Jeremić: Nezavisnost - opasnost za Evropu

"Nametnuto rešenje za status Kosova i Metohije može samo da vodi ka novim sukobima i nezavisnost predstavlja opasnost ne samo za Srbiju i region, već i za Evropu", izjavio je danas u Strazburu šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

"Nametnuto rešenje samo vodi ka sledećim sukobima", upozorio je ministar spoljnih poslova Srbije, dodajući da bi time bila "uzdrmana unutrašnja stabilnost" zemlje.

Takvo rešenje, koje ne bi poštovalo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, nije samo "protiv volje Srbije, već i članica u okviru Saveta bezbednosti", rekao je Jeremić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.