Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Sporazum sa EU je pokušaj prevare

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije ocenio je da potpis na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom "vodi razbijanju Srbije". "Ne mogu da ražumem da neko misli da će Kosovo moći bolje da brani tako što će ga se odreći", rekao je Koštunica u intervjuu "Politici". "Lično, taj čin (potpisivanje S S P) nazivam protivustavnim i antidržavnim", kazao je premijer, podsećajući na parlamentarnu rezoluciju od 26. decembra "iza >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje su stale sve stranke" i koja "sadrži odredbu da bilo koji međunarodni sporazum, posebno S S P, mora biti u funkciji očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije".

Koštunica je rekao da "Evropa nije raj, Evropa je neophodnost" , ali i da je "besmislica očekivati da će poteći med i mleko posle potpisivanja S S P ili članstva u EU".

"Osim toga, nikada nijedna država predajom svoje teritorije nije obezbedila bolji život svojim građanima. To je put u marionetski status Srbije koji vodi samo u dalje razdrobljavanje naše zemlje", rekao je premijer.

On je dodao da "svi znamo priču o vrapcu u ruci i golubu na grani" i ukazao da "smo imali vrapca u ruci", a to je energetski sporazum sa Rusijom i autoput Horgoš-Požega, i to je "preko četiri i po milijarde evra, što smo mi gurnuli u stranu".

Koštunica je naglasio da "teritorijalnost (Srbije) nije dovedena u pitanje 7. novembra (kada je parafiran S S P), nego je dovedena u pitanje posle 17. februara kada su 18 država EU protivpravnim priznanjem jednostrane nezavisnosti (Kosova) najgrublje prekršile parafirani sporazum", i to je " suštinski problem".

Premijer, koji na izborima predvodi Koaliciju D S S - NS, je rekao da ne zna ko je specijalni izaslanik predsednika Srbije Borisa Tadića koji je bio kod holandskog ministra inostranih poslova Maksim Ferhagena.

"Ne znam ko je on (specijani izaslanik), zbog toga javno i postavljamo to pitanje", istakao je Koštunica i ocenio da je "velika bruka za jednu zamlju da specijani izaslanik predsednika republike u drugoj zemlji ocenjuje postupke i opanjkava predsednika vlade pred zvaničnicima druge zemlje bez ikakve činjenične osnove" i "to je jadno".

Koštunica je rekao da srpska javnost treba da zna "ko je bio taj junak kome je u četiri oka bio bliži holandski ministra inostranih poslova od predsednika vlade Srbije" i dodao da "nisu to usamljeni slučajevi, ali je ovaj nekako isplivao na površinu".

Odgovarajući na pitanje o DS-u kao posizbornom partneru, rekao da je "reč o dve potpuno različite politike", da su se "u međuvremenu pojavile suštinske razlike" .

"Nije stvar u (lidr LSV, Nenad) Čanku, stvar je u tome da je naša zajednička politika u jednom trenutku prestala da postoji zbog čega sam i predložio raspisivanje izbora. G17 sada kaže da je tvrdnja da je Kosovo u Srbiji ravna ludilu, kao i zalaganja za očuvanje teritorijalnog integriteta".

"Šta posle toga razgovarati sa njima?", rekao je Koštunica, koji je i nosilac liste koalicije D S S-NS za parlamentrane izbore 11. maja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koštunica: Poništićemo Tadić-Đelićev potpis na nezavisnost Kosova

Izvor: Blic, 02.Maj.2008, 13:37

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je danas da nijedna odgovorna evropska država i nijedan odgovoran državnik ne bi uradili to što su uradili predsednik Srbije i vicepremijer potpisivanjem sporazuma sa Evropskom unijom....."Taj sporazum ima samo jedan cilj, a to je da se Tadić-Ðelićev...

Nastavak na Blic...

Koštunica: Kosovo se ne poklanja

Izvor: B92, 02.Maj.2008

Kraljevo, Leskovac -- Nosilac liste DSS-NS Vojislav Koštunica izjavio je večeras da Havijer Solana može da pokloni nešto što je njegovo, ali ne i srpsko Kosovo...Koštunica je na predizbornoj konvenciji DSS-NS u Kraljevu rekao da Srbija nije protiv Evrope i EU i da želi da potpiše Sporazum o stabilizaciji...

Nastavak na B92...

Koštunica: Sporazum sa EU nije pravi sporazum

Izvor: Press, 03.Maj.2008

Predsednik Demokraske stranke Srbije (DSS) i premijer Srbije Vojilav Koštunica ponovio je danas da će dolaskom nove vlade i skupštine Sporazum o stabilizaciji i prdruživanju sa Evropskom unijom biti poništen..

Nastavak na Press...

Aligrudić: SSP potpisalo neovlašćeno lice

Izvor: Press, 03.Maj.2008

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Aligrudić izjavio je danas u Kuršumliji da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom nelegalan jer ga je, kako je kazao, potpisalo neovlašćeno lice..

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.