Izvor: Blic, 05.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: SAD i NATO pokušavaju da rasparčaju Srbiju

Premijer Srbije Vojislav Koštunica upozorio je danas da, po svemu sudeći, za SAD i NATO nije bilo dovoljno što su bombardovali Srbiju, nego po svaku cenu pokušavaju da sprovedu Aneks 11 Ahtisarijevog plana i tako obezbede, pre svega, svoje vojne interese.



Predsednik Vlade je ukazao da se Srbija upravo suočava sa najvećim iskušenjem posle 5. oktobra 2000. godine, od kada je "osvojila slobodu i postala demokratska i pravno uređena država, sa stalnim ekonomskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << napretkom".

"I baš kada je uhvatila korak i uspostavila stabilan razvoj, SAD pokušavaju da, suprotno svim načelima međunarodnog prava, na osnovu Ahtisarijevog plana, rasparčaju Srbiju, koja je međunarodno priznata država i članica UN", rekao je Koštunica.

Kada se pre sedam godina srpski narod opredelio za demokratski razvoj, doneo je i odluku da će braniti dostojanstvo Srbije, a to svakako znači i da nikome neće dozvoliti da prekraja državne granice i da na njegovoj zemlji pravi drugu albansku državu, pod neograničenom vojnom vlašću NATO pakta, izjavio je Koštunica povodom sedmogodišnjice petooktobarskih promena.

Shefer: NATO ne vlada Kosovom

Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer izjavio je danas u Briselu da delovanje Alijanse na Kosovu i Metohiji nije vezano za vladanje pokrajinom, već za stvaranje uslova za stabilnost i bezbednost svih stanovnika, tako da "i većina i manjina budu zaštićeni'.

Delovanje NATO "nema nikakve veze s vlašću, već je vezano za stvaranje uslova bezbednosti i stabilnosti na Kosovu, tako da i većina i manjina budu zaštićeni", rekao je Shefer, odgovarajući na pitanje novinara kako tumači izjavu premijera Srbije Vojislava Koštunice da NATO ima poseban interes za nezavisnost Kosova zbog vlasti i ovlašćenja koja bi dobio.

Shefer je, kako je prenela Radiotelevizija Srbije, na konferenciji za novinare posle razgovora sa makedonskim predsednikom Brankom Crvenkovskim, naglasio da Severnoatlantski savez podržava pregovore o Kosovu uz posredništvo "trojke" Kontakt grupe.

Visoki zvaničnik Alijanse je naglasio da "NATO i Kfor imaju vrlo jasne odgovornosti i to veoma ozbiljno imaju na umu" i istakao da je uloga NATO da stvori uslove za normalan život na Kosovu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.