Koštunica: Prelomni pregovori

Izvor: B92, 23.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Prelomni pregovori

Vojislav Koštunica (FoNet)

Beograd -- Premijer Vojislav Koštunica predstojeće pregovore u Njujojrku smatra najvažnijim do sada u procesu određivanja statusa Kosova.

Vojislav Koštunica kaže da predstojeći direktni razgovori Beograda i Prištine u Njujorku mogu biti "prelomni trenutak za donošenje odluke međunarodne zajednice da buduće uređenje Kosova i Metohije mora biti u skladu sa međunarodnim pravom i rešeno isključivo u SB UN".

"Srbija će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ovim najvažnijim razgovorima do sada biti zastupljena na najvišem državnom nivou i zajedno sa predsednikom republike zastupaćemo jedinstvenu politiku koja je utemeljena na neoborivim argumentima", rekao je Koštunica.

"U Njujorku ćemo sve uraditi za odbranu Srbije i odbranu Kosova, znajući da svaki naš građanin i ceo srpski narod jedinstveno stoji u odbrani naše zemlje", naveo je predsednik Vlade Srbije.

"Male šanse za učešće na izborima"

Predsednik Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da su male šanse da učestvuju na kosovskim izborima 17. novembra.

"Posle jedinstvenog stava Vlade i predsednika Srbije, mi na Kosovu nemamo podršku za izlazak na birališta od onih od kojih smo trebali da je imamo", rekao je Ivanović za Tanjug.

On je kazao da samo promena u stavu predsednika i premijera Srbije po pitanju izbora može uticati na to da Srpska lista učestvuje na pokrajinskim izborima.

Ivanović je upozorio da će "protestni neizlazak" na izbore usloviti da Srbi naredne četiri godine budu bez predstavnika u kosovskim institucijama.

Jeremić: Nametanje rešenja je nasilna podela Srbije

Vuk Jeremić (FoNet)

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ocenio je da je "nametanje nezavisnosti Kosova na zapadnom Balkanu ništa drugo do nasilna podela Srbije".

"Nametanje nezavisnosti Kosova na zapadnom Balkanu nije ništa drugo do nasilna podela Srbije, a to će stvoriti presedan koji kaže da međunarodne granice nisu nepromenjive", rekao je ministar Jeremić u predavanju održanom na Harvard univerzitetu.

Ministar Jeremić je, zajedno sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki-munom, proglašen najuspešnijim studentom Kenedi škole državne administracije na Harvard univerzitetu u 2007. godini, prenela je današnja "Politika".

Jeremić je na skupu tim povodom u Bostonu u petak, ponovio da se zvanični Beograd zalaže za pronalazak kompromisnog i uzajamno prihvatljivog rešenja u direktnim pregovorima sa privremenim institucijama samouprave u južnoj srpskoj pokrajini.

Ministar je istakao da bi takvo rešenje poštovalo teritorijalni integritet Srbije, ali i da bi omogućilo kosmetskim Albancima da "zadovolje svoj legitimni zahtev za suštinskom autonomijom".

Srpski ministar je, takođe, rekao da se Beograd protivi nametanju čvrstog roka za okončanje procesa pregovora zato što, kako je rekao, u tom slučaju strane ne bi bile usredsređene na pregovore, već bi samo "čekale da rok protekne".

Jeremić je ocenio da bi uzajamno prihvatljivo rešenje dve strane obezbedilo "prosperitetnu i demokratsku budućnost regiona unutar Evropske unije".

Srpski ministar je naveo da, "imajući u vidu opterećujuće nasleđe zapadnog Balkana", Srbija predlaže da EU odmah ponudi status kandidata svim zemljama u regionu.

"Da je takav predlog ponuđen regionu u vreme dok je (premijer Zoran) Đinđić još bio živ, mislim da bismo već ugledali svetlo na kraju tunela koji vodi u Evropu. To osećanje je postalo još aktuelnije zbog načina na koji se rešava pitanje budućeg statusa Kosova i Metohije", rekao je Jeremić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.