Koštunica: Pregovorima do kompromisnog rešenja za Kosovo

Izvor: Blic, 06.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Pregovorima do kompromisnog rešenja za Kosovo

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da novi pregovori, sa novim posrednicima, otvaraju mogućnost da se dođe do kompromisnog rešenja za Kosovo.

"I u novim pregovorima Srbija i Rusija će zastupati zajedničku principijelnu politiku, zasnovanu na poštovanju osnovnih načela međunarodnog prava", istakao je Koštunica u izjavi na koju se poziva Radio Slobodna Evropa.

On je naglasio da je "od posebne važnosti da što veći broj država koje su članice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Saveta bezbednosti, i naravno da što veći broj evropskih država, podrži ovu politiku, kako bi se došlo do sporazumnog rešenja budućeg uređenja pokrajine".

Čeku: Kosovski tim će insistirati na tehničkim pitanjima

Kosovski premijer Agim Čeku izjavio je danas da "120 dana razgovora o statusu ne smatra početkom novog procesa za Kosovo, već nepotrebnim odlaganjem", preneli su elektronski mediji na albanskom jeziku.

U redovnom nedeljnom obraćanju javnosti posredstvom Radio Kosova, Čeku je izrazio uverenje da će tokom tog perioda biti potvrđena, kako je rekao, državnost Kosova.

"Aktiviranje Kontakt grupe je pokušaj međunarodne zajednice za izlazak iz situacije stvorene u Savetu bezbednosti UN", rekao je Čeku i dodao da novi pregovori "nisu dobrodošli, ali da su prihvaćeni, jer su ostali kao jedina mogućnost za rešenje".

Čeku je naveo da je ovo "poslednje odlaganje", najavljujući da će kosovski pregovarački tim insistirati da se o "nezavisnosti ne pregovara" i da je "nezavisnost završena stvar, da se o njoj neće pregovarati i da je teritorijalna celovitost neprikosnovena".

"Ahtisarijev paket je završeno pitanje i neće biti otvaran za diskusiju", rekao Čeku.

Premijer Kosova je kazao da su "sudbina nestalih, sukcesija, podela dugova i ekonomski odnosi", praktična pitanja o kojima će biti diskutovano tokom pregovora.

"Kao vlada tražimo i insistiramo na jasnoći. Mi smo čuvari procesa i žrtve rokova. Sa zadovoljstvom smo dočekali određivanje 10. decembra za rok za predaju preporuka. Vreme je vrlo značajno za odvijanje poslova koji idu u korist naših građana", rekao je Čeku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.