Izvor: Blic, 22.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Nadzirana autonomija se može popravljati

Koštunica izjavio je sinoć da se predlog Srbije o nadziranoj autonomiji za Kosovo i Metohiju bolje rešenje od nezavisnosti, jer se može popravljati i menjati.

"Predlog Srbije je nadzirana autonomija koja bi mogla da se proba u periodu od nekih 20 godina, uz međunarodno prisustvo, koja bi se mogla popravljati, ali od koje bi se moglo i odustati", naveo je premijer u intervjuu za Radioteleviziju Srbije.

Nezavisnost Kosova, prema njegovim rečima, predstavljala bi "nepromenljivo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rešenje", koje bi takođe bilo presedan za druge područja u svetu.

Koštunica je ponovio da neće biti nikavih "kompenzacija i trampe" za Kosovo i Metohiju i da se gubitak Kosova Srbiji ne može nadoknaditi članstvom u Evropskoj uniji.

Premijer je, takođe, ocenio da će rešavanje pitanja statusa Kosova i Metohije biti najveće iskušenje sa kojim će se vlada susresti, jer se radi o značajnom delu teritorije Srbije i naumu da se jednoj zemlji oduzme deo teritorije i na njemu stvori druga država.

Govoreći o saradnji sa Haškim tribunalom, Koštunica je rekao da je ona od nacionalnog interesa i izrazio nadu da će uz pomoć Nacionalnog saveta za bezbednost, ta saradnja biti okončana.

"Potrebno je odrediti gde se nalaze preostali optuženi (pred Haškim tribunalom), uključujući i Ratka Mladića, pritvoriti ih i obezbediti da se nađu u Haškom tribunalu. Stvari od nacionalnog interesa su da se saradnja sa tribunalom dovede do kraja", kazao je Koštunica.

Na pitanje da li bi saradnja sa Hagom mogla da destabilizuje vladu, premijer je rekao: "Ne, naprotiv".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.