Izvor: Politika, 28.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Kosovski boj između sile i prava

Sve dok u Ustavu Srbije piše da je Kosovo njena teritorija, Kosovo ne može biti nezavisno. I tu sila ništa ne pomaže, poručuje predsednik Vlade Srbije Pred očima celog sveta odvija se novi, sada srpsko-američki kosovski boj. Na jednoj strani je autoritet velike svetske sile, a na drugoj strani je Srbija koja ističe argument prava. Svi oni koji se svrstavaju iza politike velike sile kažu Srbiji: "Zaboravite pravo, zar ne vidite da je sila jača od prava?" Ključno je međutim pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da li je i u ovom novom kosovskom boju jača sila ili pravo, rekao je juče predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, odgovarajući na pitanje "Politike" otkud spremnost srpskog državnog vrha da ulazi u ovako oštar retorički i diplomatski duel sa Amerikom oko Kosova i Metohije.

Srbija zna, i to je suština vidovdanske poruke, da na Kosovu može pobediti samo pravo, a da politika sile ostaje potpuno nemoćna i jalova. I svaki Srbin, ma gde živeo, kada pomisli na Kosovo i Metohiju tačno zna kolika je snaga i moć prava i pravde i kolika je nemoć sile. Jer nema te sile koja može promeniti činjenicu da je Kosovo bilo i da će zauvek biti sastavni deo Srbije. A sve dok u Ustavu Srbije piše da je Kosovo njena teritorija, Kosovo ne može biti nezavisno. I tu sila ništa ne pomaže, pravo Srbije ostaje neprikosnoveni argument", naveo je premijer.

On je dodao da Srbija poštuje Savet bezbednosti UN i čvrsto veruje da države koje drže do poštovanja međunarodnog prava, kao što je to Rusija, neće dozvoliti da se u Savetu bezbednosti politikom sile Srbiji otme njena teritorija. "Bilo bi zato izuzetno važno da se države koje ignorišu pravo Srbije da sačuva svoju teritorijalnu celovitost, ipak uzdrže od rušenja autoriteta samog Saveta bezbednosti. Rešenje kosovskog pitanja se mora naći u Savetu bezbednosti, a to znači saglasno Povelji UN i Ustavu Srbije. To bi bila pobeda prava nad silom, odnosno pobeda svih, a naročito pobeda onih država koje danas ne vide da se pitanje Kosova može rešiti samo poštovanjem prava, a ne njegovim gaženjem", istakao je Koštunica.

P. R.

[objavljeno: 28.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.