Izvor: Blic, 02.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Dva puta do rešenja kosovskog problema

Premijer Vojislav Koštunica izjavio je danas u Strazburu da Srbija u osnovnim evropskim vrednostima - ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava vidi rešenje kosovskog problema - najvećeg problema današnje Evrope i ukazao da je drugi put - rizična zona opasnog, najvećeg presedana na kontinentu, posle Drugog svetskog rata.



Srpski premijer obratio se Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope

Savet Evrope zaintresovan za budućnost Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izrazio je danas nadu da će predstojeći direktni pregovori delegacija Prištine i Beograda o statusu Kosovo u Briselu 14. oktobra biti "direktniji" u odnosu na ranije pregovore.

"Očekujem da će to biti prilika da dve strane iznesu ali i brane i svoje stavove, kao i da razmene različita gledišta", rekao je Koštunica posle razgovora s generalnim sekretarom Saveta Evrope Terijem Dejvisom.

Dejvis je još jednom ponovio da je potrebno da se pitanje Kosova rešava u Ujedinjenim nacijama, a da je Savet Evrope pre svega zainteresovan za budućnost pokrajine bez obizra na konačno rešenje statusa.

"Savet Evrope je zainteresovan pre svega za budućnost Kosova, jer je to bitnije od budućeg statusa Kosova", rekao je Dejvis.

podsetivši da je u toku novi pregovarački proces, kojim posreduje međunarodna "trojka".

"Sasvim je prirodno da, s obzirom da su pregovori u toku, ovde u najstarijoj evropskoj organizaciji otvoreno razgovaramo i, ubeđen sam, zajednički podržimo isključivo demokratsko i kompromisno rešenje", naglasio je Koštunica.

On je napomenuo da je Srbija bez i najmanje rezerve, opredeljena za demokratsko rešenje koje će počivati na ista ona tri stuba na kojima je utemeljena i sama Evropa.

"Saglasno tome, Srbija je Njujorku pozvala i albansku stranu i međunarodnu zajednicu da se obavežu da neće pribeći nasilnim i jednostranim rešenjima, već da ćemo svi zajedno prihvatiti isključivo sporazumno i demokratsko rešenje", podvukao je Koštunica.

Koštunica je zatražio pomoć Saveta Evrope u pronalaženju demokratskog rešenja za Kosovo, naglasivši da upravo to telo počiva na trima osnovnim vrednostima i zadužen je da ih štiti.

Srpski premijer je napomenuo da je sama srž problema - kako da se, na demokratski način i u skladu sa međunarodnim pravom, reši status albanske nacionalne manjine u Pokrajini.

"Predlog Srbije koji smo izneli u Njujorku glasi da je Srbija spremna da albanskoj nacionalnoj manjini garantuje status najpovlašćenije nacionalne manjine koja danas postoji bilo gde u svetu. Ustavna garancija za ovakav status bila bi obezbeđena u vidu funkcionalne i suštinske autonomije pokrajine Kosovo i Metohija unutar Srbije", objasnio je premijer Srbije.

"Srbija temeljno radi na ostvarivanju ljudskih prava"

Premijer Vojislav Koštunica istakao je i da je Srbija u prethodnom periodu

Težak problem - lako rešenje

Kosovo je težak problem koji se može lako rešiti ako primenimo evropske vrednosti, istakao je premijer Srbije Vojislav Koštunica u razgovoru sa predsednikom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Rene Van der Lindenom.

Prema njegovim rečima, jedina stvar o kojoj Srbija nije spremna da razgovara je princip teritorijalnog integriteta i njenog suvereniteta.

"Način na koji rešimo ovaj problem, koji nije lokalni, će na dobar ili loš način imati uticaja na rešavanje drugih problema u svetu", rekao je Koštunica.

Upitan o dvojnom državljanstvu za Srbe koji žive van Srbije, Koštunica je rekao da je to pravo koje je dato svim Srbima u svetu, ne samo u Crnoj Gori i dodao da ne smatra da je ovo pitanje problem u odnosima sa tom susednom zemljom.

"temeljno i istrajno" radila na ostvarivanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava i kao primer naveo donošenje novog Ustava.

"Ustavni tekst sadrži odredbe koje se posebno tiču ljudskih i manjinskih prava i sloboda u 63 od ukupno 206 članova", kazao je Koštunica.

On je ukazao na odredbe koje zabranjuju versku, rasnu, nacionalnu mržnju i nasilnu asimilaciju, a podstiču razvoj duha tolerancije i brigu o nacionalnom sastavu stanovništva prilikom zapošljavanja u državnim organima.

"Ustav govori i da su manjinama, pored prava zajemčenih svim građanima Srbije, zagarantovana i neka dodatna prava koja se mogu podvesti pod takozvanu pozitivnu diskriminaciju, kao što je pravo na izbor saveta nacionalnih manjina", kazao je Koštunica.

Premijer Srbije je ukazao na postojanje lokalnih i pokrajinskih štampanih elektronskih medija manjina, programe na jezicima manjina, kao i na mogućnost obrazovanja na sopstvenom jeziku u 80 osnovnih, 30 srednjih škola i na univerzitetima u Novom Sadu, Beogradu i Subotici.

Srbija do novembra predsedava Komitetom ministara Saveta Evrope.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.