Izvor: B92, 10.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Borba protiv kriminala prazna priča

Beograd -- Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je u subotu da su izvoz oružja i takozvana šećerna afera dokaz da je borba protiv kriminala i korupcije prazna priča vlasti u Srbiji. Govoreći na sednici Glavnog odbora DSS-a, Koštunica je upozorio da je carina kao državna služba mogla da utvrdi krajnjeg korisnika oružja namenjenog izvozu, isto kao što je mogla da utvrdi odakle je šećer ili da prepozna lažnu carinsku deklaraciju na njemu.

"Razume >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se, tu je i špedicija i ministarstvo i ko zna ko još. A bruka je naša zajednička. Ništa ne vredi da tvrdimo da nam Evropska komisija nije direktno rekla da smo kao država prepakivali evropski šećer i izvozili ga u Evropu po povlašćenoj ceni. To je kao kad bismo tvrdili da nam nisu direktno rekli da lažemo, već da škrtarimo istinom", rekao je Koštunica.

Privođenje 10.111 osoba zbog sumnje u povezanost sa organizovanim kriminalom i slučajevi određivanja pritvora od 60 dana bez posete advokata i porodice, Koštunica je ocenio kao policijsku represiju. "Stvar se na kraju svela na krivičnu prijavu protiv njih 45 i najavu da će dvojica biti izručena Hagu. Pa nema, pobogu, zavere sa tolikim brojem učesnika", rekao je Koštunica. On je rekao da ne misli da su svi privedeni bez ikakvog osnova, ali je istakao da država ne može ukinuti pretpostavku nevinosti, i da se ne može "nasumično hapsiti svako ko ima određeni kriminalni dosije, niti se smeju nasumično hapsiti politički neistomišljenici".

Vojislav Koštunica rekao je da ulazak državne zajednice Srbija i Crna Gora u program NATO "Partnerstvo za mir" nije "nužnost", nego "uobičajenost u svetu u kome živimo". On je ocenio da članstvo u tom programu ne predstavlja neku veliku privrednu šansu, nego trošak: "Siguran sam da će standardan dosovsko-reformski odgovor na ovo moje kazivanje biti da DSS i Koštunica smao kritikuju i ne nude ništa konkretno. Razume se, nije tačno da DSS ništa konkretno ne nudi, posebno ne kad je reč o zakonskim predlozima, ne treba da navodim ovde broj zakona i zakonskih predloga koje je DSS podnela koji nisu prihvaćeni ili nisu doneti, poput zakona o denacionalizaciji, ili i ako su u jednom tenutku prihvaćeni, poput paketa zakona o pravosuđu, oni su naknadnim izmenama po potrebi vladajuće vrhuške u Srbiji zapravo uprošaćeni, unakaženi i izgubili svoj smisao".

Koštunica je dodao da je Tribunal u Hagu realnost, ali da bi država trebalo da se izbori da Tribunal prizna naše garancije i pusti nekog od optuženih koji su se predali na slobodu do sudjenja. "Moramo se izboriti da suđenja polako počnu da se prebacuju kod nas i moramo konačno shvatiti koliko je tesna veza između procesa pred Tribunalom i procesa pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu", rekao je Koštunica na sednici Glavnog odbora DSS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.