Izvor: B92, 13.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Autonomija za Kosovo

Njujork, Vašington, Priština -- Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica obratio se članovima Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na zatvorenoj sednici.

Sednici nisu prisustvovali izaslanik generalnog sekretara za pregovore o Kosovu Marti Ahtisari, ni predsednik Kosova Fatmir Sejdiju. Ahtisarija očekuju konsultacije sa ambasadorima zemalja članica SB UN, ali ne u sali u kojoj se održavaju sednice. Sejdiju će u zgradi UN imati neformalne konsultacije kojima bi trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da prisustvuju oni ambasadori Saveta bezbednosti UN koji to žele.

Obraćajući se članovima Saveta bezbednosti Vojislav Koštunica je kazao da Srbija ne može da pristane na nezavisnost Kosova, te da je autonomija u okviru Srbije jedino pravedno rešenje: "Rešenje kosovskog pitanja kojem svi težimo mora biti univerzalno upravo radi izbegavanja opasnosti da promena granica postane presedan na koji će druge etničke manjine sa teritorijalnim pretenzijama moći da se pozivaju u budućnosti", rekao je Koštunica.

"Pozivam vas, uvaženi predstavnici vodećih zemalja slobodnog i demokratskog sveta, da za trenutak pokušate da sopstvenu domovinu zamislite u položaju države od koje se traži da jednoj agresivnoj etničkoj grupi, koja, uzgred rečeno, već ima u neposrednom susedstvu svoju državu, prosto ustupi deo zemlje iz kojeg je nacija potekla, i koji je u istoriji vezan za vremena njenog najvećeg procvata. Zaista, koja bi demokratska država na tako nešto pristala?", rekao je Koštunica.

Premijer Srbije je objasnio da srpski parlament neće priznati proglašenje Kosova za nezavisnu državu. "Parlament Srbije bi bez ikakve sumnje odbacio svako nametnuto rešenje i proglasio ga nelegitimnim i pravno ništavnim, a Srbija bi nastavila da teritoriju Kosova i Metohije smatra delom svog suvereniteta. Takav razvoj događaja, gospodine predsedniče, sigurno ne bi doprineo opštem interesu mira, stabilnosti i unapređivanju uspešno pokrenutih demokratskih procesa na Balkanu, već bi bolje rečeno bio izvor nestabilnosti celog regiona", objasnio je Koštunica.

Govoreći o pokušajima da se do rešenja kosovskog problema, pre razgovora o statusu, razgovara o ispunjavanju standarda, Koštunica je naglasio da se pokazalo da stanje sa standardima, umesto da se popravlja, postaje sve teže.

Ahtisari obavestio SB o napretku u pregovorima

Marti Ahtisari obavestio je Savet bezbednosti UN o napretku u bečkim pregovorima o Kosovu i izneo plan rada za naredni period, izjavila je agenciji Beta Ahtisarijeva portparolka Hua Đijang.

Ahtisari je, kako je Hua rekla, "obavestio Savet bezbednosti o napretku razgovora" u Beču, kao i o "nastavku tehničkih razgovora i nameri da organizuje politički sastanak na visokom nivou tokom jula, na kojem će dve strane moći da iznesu svoje stavove o budućem statusu Kosova".

Specijalni izaslanik je takođe obavestio SB UN o "tome šta sada radimo i da želimo da stvorimo uslove za kosovske Srbe i ostale manjine, kao i za većinu, da žive na Kosovu na dostojan, miran način", precizirala je Hua.

"I zato nastavljamo razgovore o tehničkim pitanjima jako povezanim sa zaštitom kulutrnih i verskih objekata", kazala je ona.

"Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova"

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da bi nezavisnost Kosova i Metohije značila kršenje međunarodnog prava i da Srbija takvo rešenje nikada neće prihvatiti.

"Do rešenja se mora doći kompromisom, što je suštinska autonomija za Kosovo i Metohiju. To rešenje poštuje međunarodno pravo, i predstavlja dinamičko rešenje koje može biti korigovano, dok kod nezavisnosti nema korekcije", rekao je Koštunica iz Njujorka za RTS.

Premijer Srbije je posebno pohvalio stav Rusije, istakavši da je u razgovoru sa njihovim ambasadorom u UN "još jednom potvrđena ruska privrženost teritorijalnom integritetu i suverenitetu država".

Rusija za poštovanje teritorijalnog integriteta

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin ocenio je u Njujorku da bi bilo pogrešno nametati rešenje za Kosovo, zato što bi "to destabilizovalo situaciju i bilo vrlo loš presedan u međunarodnoj praksi", javlja Glas Amerike.

"U postojećoj političkoj konfiguraciji, mi možemo ovde, u Savetu bezbednosti, stotinu puta ponoviti da nezavisnost (Kosova) neće biti primer za druge, ali ćemo teško objasniti drugima da je drugačije rešenje od nezavisnosti za njih bolje", rekao Čurkin novinarima u Njujorku gde je održana sednica SB UN posvećena Kosovu.

Čurkin je istakao da se Rusija zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta i da je to "princip koji se ne može promeniti u dva dana".

Koštunica s Čejnijem

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je protekla dva dana u Vašingtonu razgovarao sa zvaničnicima SAD, a posetu je završio susretom s potpredsednikom te zemlje Dikom Čejnijem. Koštunica je rekao da je u razgovorima s Čejnijem naglasio značaj kompromisnog rešenja statusa Kosova. "Više je nego jasno šta može biti to rešenje, više je nego jasno šta je njegova prednost, više je nego jasno da je dodatna prednost što ono može biti provereno. Drugo rešenje, ekstremno, radikalno, nezavisnost Kosova, ne trpi ispravke. Kompromisno rešenje, suštinska autonomija, najveća autonomija u Srbiji, rešenje je koje može biti korigovano, provereno, menjano. Još jednom sam izneo razloge za to rešenje, posebno ističući njegov značaj za stabilnost regiona, što je, mislim, veoma važno i prihvatljivo i za naše američke sagovornike, za Čejnija, koji su toliko brige uložili i toliko mare za stabilnost regiona", kaže Koštunica.

Vojislav Koštunica je pre susreta u Beloj kući imao izlaganje u Nacionalnom pres-klubu, posle čega je odgovarao na pitanja stranih novinara i publike. Na pitanje na koji način vlasti Srbije misle da bi mogle da integrišu dva miliona kosovskih Albanaca, on je odgovorio da autonomija koju predlaže Beograd podrazumeva punu samostalnost u pravosuđu i odnosima s međunarodnim finansijskim institucijama. Na pitanje zbog čega pri poseti Gračanici 28. juna nije tražio da se sastane s predstavnicima kosovskih Albanaca i zašto se ne bi izvinio za zločine počinjene nad njima, Koštunica je rekao da je u ratovima u SFRJ bilo mnogo zločina, od kojih su neke počinili Srbi, a neke pripadnici drugih naroda. On je naveo da pomirenje mora biti zasnovano na istini. Jedno od pitanja iz publike je glasilo šta će reći kosovskim Srbima kada Kosovo krajem godine ili početkom sledeće stekne nezavisnost, a Koštunica je odgovorio da svako treba da preuzme odgovornost za odluke koje bude donosio, a da je on optimista i da se nada da će razum prevagnuti, a kompromis dobiti šansu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.