Kostrešu (ni)je dat ugovor

Izvor: B92, 13.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostrešu (ni)je dat ugovor

Bojan Kostreš (FoNet, arhiva)

Beograd -- Bojan Kostreš otišao kod Velimira Ilića kako bi video ugovor o koncesiji za put Horgoš-Požega, ali ugovor nije video. Ilić: Video je.

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš razgovarao je u Ministarstvu za infrastrukturu s ministrom Ilićem i njegovim zamenikom Mihailom Markovićem koji je bio predsednik tenderske komisije za dodelu koncesije. Ugovor, međutim nije video:

"On je meni pokazao gde se nalaze >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ugovori, gde se nalaze aneksi, gde se nalaze projekti, ali mi nije dozvoljeno da ja i moji savetnici iščitavamo te ugovore i da ih analiziramo. Moram da vam kažem da sam došao do saznanja da je ugovor o koncesiji ukoričen u plave korice i to je jedino saznanje koje sam dobio".

Kostreš je dodao da je dobio obećanje da će Vlada sutra ovaj problem imati na dnevnom redu i da će posle toga dobiti mogućnost za uvid u ugovor.

Novinarka nedeljnika NIN, Ruža Ćirković, kaže da je obrazloženje da ugovor ne može da se da na uvid bez saglasnosti Vlade Srbije opravdano:

"Smatram da je u redu da na kraju o tome da li je ugovor dostupan gospodinu Kostrešu odluči Vlada Srbije, s obzirom da je ona potpisnik tog ugovora o koncesiji. Verujem, ako se obe strane budu držale svojih principa, u odnosu na dostupnost tog ugovora, to će se na kraju rešiti kao jedno pravno pitanje. Verujem da će na kraju gospodin Kostreš dobiti pravo da vidi taj ugovor, u najmanju ruku kao predsednik Skupštine Vojvodine."

Kostreš ne razume zašto uvid u ugovor nije mogao imati već danas, ali se nada da će to odobrenje dobiti od Vlade, jer i dalje sumnja da je ugovor štetan po građane Vojvodine i Srbije:

"Ono što je moj veliki strah je da je taj ugovor finansijski nepovoljan, naročito za građane Vojvodine, jer na osnovu naših proračuna na osnovu protoka vozila kroz Vojvodinu i naplate putarina u narednih 25 godina će iz Vojvodine biti odneto najmanje 450 miliona evra i to 450 miliona evra kada se oduzmu troškovi završetka auto-puta na teritoriji Vojvodine. To je 90 hiljada radnih mesta, a u Vojvodini od maja ove godine ima oko 260 hiljada nezaposlenih. Mislim da je to vrlo ozbiljna suma novca i razvojni potencijal od koga Vojvodina ne može da odustane."

Ruža Ćirković veruje i da se posle uvida u ugovor teško nešto može promeniti, jer je ona smatra da je Vlada Srbije bila nadležna da potpiše taj ugovor.

Ugovor je potpisan između države i konzorcijuma FCC i Alpine, krajem marta Koncesija se daje na 25 godina, predviđena je izgradnja leve trake autoputa Horgoš-Novi Sad, duge 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda i projektovanje i izgradnja autoputa Beograd-Požega, dužine 148 kilometara.

Ilić: Video je

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić izjavio je da je pokazao predsedniku Skupštine Vojvodine Bojanu Kostrešu ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega.

"On je ugovore dobio i gledao i za to vreme je bio miran kao bubica, ćutao kao zaliven, ali čim je izašao dao je izjavu da mu ništa nije pokazano", kazao je Ilić.

Naveo je da ugovor ne može da se iznese iz zgrade Vlade Srbije i da su predstavici pravne službe to objasnili Kostrešu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.