Kostreš traži anketni odbor

Izvor: Politika, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostreš traži anketni odbor

Novi Sad – Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš zatražio je juče od poslanika u Skupštini Srbije da formiraju anketni odbor koji će istražiti sve radnje u vezi sa potpisivanjem ugovora o koncesiji za autoput Horgoš–Požega.

Kostreš je na konferenciji za novinare rekao da je to nužno, jer je ministar za infrastrukturu Velimir Ilić nastavio da krije ugovor od očiju javnosti.

Kostreš je zatražio od premijera Srbije Vojislava Koštunice da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << javno kaže da li je bio upoznat sa sadržajem ugovora i da li štiti Ilića ili se ministar "osamostalio i predstavlja vladu za sebe". "Da li Koštunica vidi šta Ilić radi –vuče celu Srbiju za nos i neprestano obmanjuje javnost", kazao je Kostreš.

On je najavio da će pokrajinske institucije pokrenuti i inicijativu kod republičkog javnog pravobranilaštva za ocenu valjanosti ugovora. "Prema našim saznanjima, koncesionar je položio bankarsku garanciju od 10 miliona evra. To znači da oni mogu da se povuku iz posla do 2012. godine, a da u međuvremenu uberu najmanje 100 miliona evra sredstava od naplate putarina", kazao je Kostreš.

Dodao je da nije jasno ni koliki je koncesioni pojas oko autoputa jer će se u tom rejonu graditi restorani, benzinske pumpe i slično, pa se mora razjasniti da li će od toga imati koristi građani Srbije ili koncesionar. "Nepoznato je i koja je tačna trasa puta, što je vrlo važan podatak. Može se, na primer, desiti da pojedinci u narednim mesecima kupe to zemljište kao poljoprivredno, a potom ga prodaju kao građevinsko i tako ostvare ogromne zarade", rekao je Kostreš.

(Beta)

--------------------------------------------------------------------------

Ilić: Tražiću od vlade da se objave i aneksi

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić izjavio je juče da će na sednici Vlade Srbije u četvrtak, 23. avgusta, zatražiti da se u celosti objavi ugovor i aneksi ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš–Požega. "Ne mogu sam to da odlučim, jer ugovor nisam ni pisao, to su pisali finansijski savetnici koji su odabrani na međunarodnom tenderu. Prema tome, što se mene tiče, tražiću da se u celosti objavi ugovor i aneksi ugovora i da prezentujemo onima koji, uporno od prvog dana, žele da se ne gradi autoput kroz Srbiju", kazao je Ilić u izjavi Tanjugu.

On je dodao da ne zna šta su pozadina i motivi napada na izgradnju autoputa i da ne želi da ulazi u to i naglasio da je " iznenađen, jer je ovo model koncesije kako se radi u svetu". "Izuzetno sam iznenađen kampanjom koja se vodi protiv izgradnje autoputa koji je Srbiji neophodan i to tamo gde je i strategija razvoja saobraćaja jednostavno insistirala na tome da se autoput izgradi", rekao je Ilić.

On je dodao da je spreman da obelodani "i ugovor i anekse ako vlada dozvoli na sednici u četvrtak. "Insistiraću na tome, jer se jednostavno ne može objaviti bez saglasnosti vlade koja će naravno morati da preuzme odgovornost zato što će takvu odluku doneti", kazao je Ilić.

Ministar je dodao da je koncesioni ugovor za autoput Horgoš–Požega model koji se primenjuje na preko 5.000 ugovora koji se koncesiono formiraju širom Evrope. "Ne vidim ni jedno opravdanje zašto se vodi tolika kampanja protiv nečega što je uopšte u svetu poznato i što je jedan šablon kako se to radi", rekao je Ilić.

(Tanjug)

[objavljeno: 22.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.