Kostreš: Vladu na sud zbog ugovora

Izvor: B92, 11.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostreš: Vladu na sud zbog ugovora

Ne odustaje: Bojan Kostreš (FoNet)

Beograd -- Bojan Kostreš najavio mogućnost sudskog postupka kako se bi vladi naložilo da pokaže ugovor o koncesiji.

Ugovor o koncesiji malo je ko video, a i onaj ko zna šta u njemu piše to ne može da kaže. Jedini član ugovora koji je javnosti poznat je član 24 na koji se poziva koncesionar FCC, a koji određuje da je ceo ugovor poverljiv. Predsednik skupštine Vojvodine Bojan Kosteš koji je uspeo da vidi korice ugovora, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže da će ispitati mogućnosti za pokretanje sudskog postupka kako bi se Vlada naterala da pokaže ugovor.

"Mogu da razumem koncesionara koji ne želi da se vidi ugovor koji mu ide na ruku, ali ne mogu da razumem vladu koja ne dozvoljava da se vidi gde se trosi novac građana", kaže Kostreš.

Poverenik za infomacije Rodljub Šabić ocenio je za B92 da je unošenjem odredbe o poverljivosti Vlada Srbije omogućila da koncesionar odlučuje da li će se primenjivati ustavne i zakonske odredbe Srbije.

"Naravno da je ovakvim ugovorima moguće predvideti da su neke informacije poverljive, u svim poslovnim aranžmanima velike vrste to može biti slučaj ali nikako to ne mogu biti sve informacije. To je po pravilu jako mali broj informacija i to su uglavnom one koje izvorno pripadaju stranom partneru. Ali nikako uslovi aranžmana koji su zanimljivi za Srbiju i za građane", kaže Šabić.

Predstavnici konzorcijuma FCC i Alpine potpisali su su 30. marta ugovor o koncesiji sa ministrom u Vladi Srbije Velimirom Ilićem. Ovaj ministar bi svakako trebalo da zna šta stoji u ugovoru, a nedavno je izjavio da zbog - prema njegovoj oceni neosnovanih prozivki - sad iz inata ne bi obelodanio ugovor.

Podsetimo, pošto je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić tražio da FCC odobri da Ugovor o koncesiji bude objavljen na sajtu Vlade Srbije, koncesionar se

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.