Izvor: B92, 23.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski zvaničnici u Vašingtonu

Vašington -- Državna sekretarka SAD upozoriće kosovske lidere da ne proglase nezavisnost Kosova već da nastave diplomatske napore.

Kosovski zvaničnici razgovaraće danas u Vašingtonu s Kondolizom Rajs o budućnosti Kosova. Razgovori će se voditi nekoliko dana pošto su SAD i Evropska unija odlučile da pitanje Kosova prebace Kontakt-grupi i pošto je premijer Kosova Agim Čeku izjavio da bi parlament Kosova trebalo da proglasi nezavisnost 28. novembra, na albanski praznik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dan zastave.

Čeku će biti u grupi političara i zvaničnika koji će se danas u Vašingtonu sastati s Kondolizom Rajs i savetnikom za nacionalnu bezbednost Stivenom Hedlijem.

Pretpostavlja se da će kosovski zvaničnici navesti da Kosovu ponestaje strpljenja i da bi odlaganje rešenja statusa Kosova moglo da razbesni javnost.

Međutim, portparol Stejt dipartmenta Šon Mekormak je izjavio da Kondoliza Rajs namerava da "istakne da niko neće ništa dobiti ako pokuša da zaobidje diplomatski proces koji je u toku".

Čeku je prošle nedelje predložio da 28. novembra, na Dan albanske zastave, bude proglašena nezavisnost Kosova.

SAD i njihovi evropski saveznici odlučili su u petak da utvrđivanje statusa Kosova prebace Kontakt-grupi zbog protivljenja Rusije da prihvati predlog rezolucije Saveta bezbednosti UN o tome.

Simbolično proglasili nezavisnost

Koalicija nevladinih organizacija "Ad hok" simbolično je, tokom današnjeg protesta u Prištini, proglasila nezavisnost Kosova.

Demonstranti su zatražili od pregovaračke ekipe Prištine da odredi poslednji datum od kada će Kosovo biti nezavisno.

Predstavnica koalicije Igbale Rugova je kazala da su, iako u malom broju, demonstranti izašli da "pokažu svetu i parlamentu Kosova da su građani Kosova umorni od obećanja".

Prema njenim rečima, još od 2005. godine očekuje se proglašenje nezavisnosti.

Jedan od demonstranata, Beljulj Zeka, rekao je da su nevladine organizacije i građani odlučili da se više angažuju, jer to zahteva situacija.

Demonstranti su ocenili da bi svako dalje odlaganje rešavanje statusa Kosova bilo štetno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.