Izvor: B92, 08.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski političari osudili najave atentata preko štampe

Priština -- Političke partije Albanaca na Kosovu oštro su osudile pisanje štampe o mogućim atentatima na funkcionere Demokratskog saveza Kosova, čiji je lider Ibrahim Rugova, ocenjujući te napise "špekulacijama", piše prištinska štampa u nedelju. Dnevnik "Koha Ditore", u uvodnom tekstu, objavljuje reagovanje predstavnika Demokratske partije Kosova Hašima Tačija i Alijanse za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja, koji su te pretnje ocenili "špekulacijama" koje za cilj imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "unapređenje jednog određenog političkog subjekta". Predstavnici te dve partije složili su se u oceni da je informacija o navodnim pripremama za atentate, koju je u subotu objavio list "Zeri", deo izborne kampanje.

Zvaničnici DSK-a, partije na čije se funkcionere navodno pripremaju atentati, takođe su oštro osudili te najave. Dnevnik "Koha Ditore" navodi da su zvaničnici UNMIK policije odbili da komentarišu te špekulacije, kao i tvrdnje da je navodni izvor za te informacije iz međunarodne policije. "Ne mogu da demantujem tu informaciju, jer se radi o čisto operativnoj stvari koju neću da komentarišem", rekao je portparol UNMIK policije Derek Čapel.

List "Bota Sot" donosi reagovanje portparola DSK-a Ljuljzima Zeneljija koji je upozorio policiju na budnost, ukoliko su informacije o navodnim atentatima tačne. Zenelji ukazuje da takve najave štete imidžu Kosova i negativno utiču na njegov demokratski razvoj.

Prištinski dnevnik "Zeri" objavio je u subotu da su visoki međunarodni zvaničnici UNMIK-a obavestili taj list da postoji mogućnost da se, do održavanja parlamentarnih izbora na Kosovu u jesen ove godine, dogode ubistva uticajnih i značajnih kosovskih političara. Prema tom listu, koji se poziva na zvaničnike UNMIK-a, apostrofirani su visoki funkcioneri DSK-a kao moguće mete atentata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.