Izvor: B92, 03.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kosovski parlament mora da usvoji evropske standarde"

Brisel -- Poslanici Evropskog parlamenta su u ponedeljak u Briselu zatražili od Skupštine Kosova da usvoji zakone koji će Pokrajinu približiti evropskim standardima i naglasili da srpski poslanici treba da se ponovo uključe u rad Skupštine. Šef delegacije za Jugoistočnu Evropu u EP Doris Pak je na sastanku s delegacijom Skupštine Kosova ocenila da kosovski parlament "ne radi na pravi način da se približi evropskim standardima" i poručila da ni Vlada, ni ustanove Pokrajine neće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moći da stabilno rade ako ne budu usvojeni nužni zakoni. Ona je naglasila da EP čini veliki izuzetak time što prima delegaciju Kosova, jer je pravilo da se sarađuje samo s parlamentima država, i izrazila spremnost da prvenstveno parlamenti zemalja-članica EU pruže stručnu pomoć kosovskoj skupštini da bi bile prevaziđene teškoće u obučenosti i opremi, na koje se požalio predsednik skupštine Kosova Nedžat Daci.

Daci je izrazio nadu da će Kosovo postati "deo Evrope" i da će "nastaviti da ide putem koji odgovara želji naroda Kosova". On je rekao da je neprihvatljivo da šef UNMIK Mihael Štajner kaže da je Kosovo međunarodni protektorat i naznačio da su rezolucije koje je usvojio kosovski parlament u skladu s Rezolucijom 1244 SB UN. Daci je ocenio da je politička situacija na Kosovu najstabilnija u regionu, primetivši da sve etničke grupe imaju i problema i da je u "srpskoj zajednici bilo odbijanja samostalnosti, uz čekanje na uputstva iz Beograda". On je pozvao srpske poslanike da se vrate u Parlament i rekao da ne vidi razlog zašto su ga oni napustili kad na dnevni red nije stavljena rasprava o Rezoluciji 1244 SBUN.
Predstavnik koalicije "Povratak" Oliver Ivanović objasnio je da srpski poslanici nisu tražili raspravu o valjanosti rezolucije, već o njenom sprovođenju. Ivanović je precizirao da UNMIK i lokalne vlasti uopšte ne sprovode tu rezoluciju kad je u pitanju za srpsku zajednicu ključno pitanje fizičke, pravosudne i ekonomske bezbednosti i ravnopravnosti u demokratiji. On je dodao da niko u parlamentu i Vladi Kosova nema mandat da pravi novu državu, ali to čine svi albanski zvaničnici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.