Kosovski lideri: Finiš procesa

Izvor: B92, 22.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski lideri: Finiš procesa

Fatmir Sejdiu (FoNet, arhiva)

Priština, Beograd -- Sejdiu i Tači ocenili da postoji podrška skorom osamostaljivanju Kosova. Boris Tadić ponovio da pregovori moraju da se nastave.

Po povratku iz Njujorka predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i mandatar za sastav nove kosovske vlade Hašim Tači izjavili su da su zadovoljni poslednjom sednicom Saveta bezbednosti UN na kojoj je razmatran izveštaj "trojke" Kontakt grupe o pregovorima Prištine i Beograda o statusu Kosova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Za predsednika i premijera Kosova najbitniji rezultat je da se Kosovo nalazi u finišu procesa njegovog osamostavljivanja.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je da je, uz izuzetke poput Rusije koja se zalagala za nastavak pregovaračkog procesa, na Savetu bezbednosti ispoljena snažna podrška skorom rešenju statusa Kosova.

"Ono što predstavlja najbolji rezultat je da se Kosovo nalazi u finišu procesa osamostaljivanja", rekao je Sejdiu.

On je kazao da je glavni zaključak susreta koji su kosovski lideri imali u UN bi da Ahtisarijev plan sa nadziranom nezavisnošću predstavlja najbolje rešenje za Kosovo.

Tvrdnjom da će nove kosovske institucije delovati u tesnoj harmoniji sa SAD i Evropskom unijom, mandatar za sastavljanje nove kosovske vlade Hašim Tači odbacio je mogućnost prenagljenih koraka u Prištini.

"Mi činimo završne pripreme i očekujemo ohrabrenje naših prijatelja da ubrzano krenemo napred", rekao je on, uz ocenu da je Kosovo već sada spremno za nezavisnost i da nema više vremena za gubljenje.

Pred Tačijem se narednih dana nalazi nastavak komplikovanih konsultacija oko formiranja koalicione vlade, prekinutih zbog sednice Saveta bezbednosti.

Iako je sigurno da će njegova Demokratska partija Kosova ući u koaliciju sa Sejdiuovim Demokratskim savezom Kosova, pred dvema partijama se nalazi mnogo nerešenih pitanja - od odabira ostalih koalicionih partnera, do podela glavnih resora u vladi.

Da se radi o zamršenim stvarima govori i procena tamošnjih posmatrača da Kosovo može računati na novu vladu tek početkom naredne godine.

Tadić čeka sledeću sednicu

Svojim nastupom zadovoljan je i Beograd, jer kako tvrdi predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Koštunica na dobar način branio interese Srbije.

Tadić je izjavio i da bi pregovori o budućem statusu Kosova i Metohije trebalo da budu nastavljeni.

"Produženje pregovaračkog procesa zavisi od budućih sednica Saveta bezbednosti. Moglo bi se očekivati da bi, eventualno, u januaru mesecu mogla uslediti nova sednica. Mi ćemo nastaviti da branimo našu legitimnu državnu poziciju i naše interese na Kosovu i Metohiji", rekao je Tadić.

Reagujući na najnovije najave deklaracije o unilateralnom proglašenju nezavisnosti Kosova, Tadić je podsetio da takve najave iz Prištine dolaze već godinama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.