Kosovski biznismeni traže blokadu robe iz Srbije i BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski biznismeni traže blokadu robe iz Srbije i BiH

PRIŠTINA - Kosovski biznismeni traže od vlade Kosova da potpuno blokira ulazak robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine i da se pronađe alternativa, piše danas prištinski dnevnik "Ekspres".

Predstavnici zajednice preduzetnika smatraju da Kosovo mora da odluči kako će odgovoriti na ponašanje Srbije i BiH, koje ne priznaju zvanične dokumente "Republike Kosovo".

Alternativna rešenja

Predstavnik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je rekao da je bilo kontakata sa predstavnicima privrednih komora Albanije, Makedonije i Turske, kako bi se našla alternativna rešenja.

"Naći će se alternativa i na kosovskom tržištu neće ništa nedostajati, u slučaju blokade proizvoda iz Srbije i Bosne" rekao je Grdžaliu za "Ekspres".

Predstavnike preduzetnika ne zadovoljava najava kosovskog ministra trgovine i industrije Ljutfija Žarkua da se proizvodi iz Srbije i BiH dodatno oporezuju sa 10 odsto.

Totalna blokada ili dodatni porez

"Ako postoji spremnost za sprovođenje mera reciprociteta onda je lakše obrazložiti totalnu blokadu nego oporezovanje od 10 odsto", izjavio je za "Ekspres" direktor Instituta za napredne studije GAP u Prištini Špend Ahmeti.

Prema njegovim rečima, "najbolja mera u ovom slučaju bi bila blokada pa onda neka Srbija i Bosna traže održavanje sastanaka organa CEFTE, jer one gube više od ove blokade".

"Carina Kosova"

Na Kosovo iz Srbije godišnje stiže roba vredna oko 250 miliona evra, najviše proizvodi od žita, građevinski material, gorivo, lekovi.

Kosovski eksperti smatraju da se većina proizvoda koji dolaze Srbije može proizvoditi na Kosovu, dok se ostali mogu uvoziti iz drugih zemalja, bile to ostale zemlje regiona ili Evropska unija.

Srbija i BiH od 3. novembra prošle godine ne dozvoljavaju uvoz niti tranzit robe sa Kosova zbog toga što u carinskim dokumentima stoji pečat "Carine Kosova", umesto Carine UNMIK-a, kao sto je to bio slučaj pre tog datuma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.