Izvor: B92, 12.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski Albanci i birački spisak

Beograd, Loznica, Novi Sad -- Rok za naknadni upis građana u birački spisak za predstojeći referendum o predlogu novog ustava Srbije ističe u ponoć.

Međutim, iz Beograda su upućeni različiti signali o tome da li će se u tim spiskovima naći kosovski Albanci. Prvobitno je premijer Koštunica tvrdio da su spiskovi bez Albanaca, da bi Nenad Popović iz Koordinacionog centra juče pozvao Albance da se upišu u birački spisak. On kaže da nije u pitanju marketing.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Poziv kosovskim Albancima da se upišu u birački spisak do sada je jedino uputio šef Ekonomskog tima Nenad Popović i to dan pre isteka roka. Ipak, on tvrdi da nije reč o marketingu niti o zakasneloj reakciji.

"Nije izrečeno 24 sata pre, ja sam to ponovio desetak puta. Juče sam, konkretno, rekao da još jednom pozivamo, već nedelju dana mi pozivamo sve Albance i sve druge nacionalne manjine da učestvuju na referendumu, da se upišu u biračke spiskove", kaže on.

"Naravno, ako neko želi i posle tog roka, postoji zakonska mogućnost za to, tako da je na taj način zaista ispunjeno sve ono što treba da bi ljudi koji žele mogli da se upišu u biračke spiskove", rekao je Popović.

CESID: Zbog međunarodne zajednice

U CESID-u, međutim, ocenjuju da je Beograd zakasnio sa porukom Albancima i navode da njima nije ni pružena mogućnost da se, ako žele, upišu u birački spisak. Zbog toga u toj organizaciji smatraju da je poziv upućen zbog međunarodne zajednice.

"Zapravo, tim pozivom međunarodnoj zajednici kaže se da želimo Albance na referendumu i u biračkom spisku i onda se zapravo lopta prebacuje u teren Albanaca, gde je sada na njima potez", kaže on.

"A oni, pošto se najverovatnije neće upisati u birački spisak, onda će na kraju biti zaključak da smo mi hteli, ali su oni odlučili da ovaj referendum bojkotuju, kao što su bojkotovali i sve procese u Srbiji za protekle dve decenije", objašnjava Blagojević.

Prebacivanje lopte

Na pitanje da li su u biračkim spiskovima i Albanci sa Kosova, u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) odgovaraju da je za to nadležan Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju.

U Centru, međutim, tvrde da je to pitanje za RIK i navode da su za održavanje referenduma na Kosovu Komisiji dali samo tehničku podršku, za koju je zadužen upravo Nenad Popović.

Iz Vlade Srbije ranije je jasno poručeno da u biračkom telu za predstojeći referendum nema Albanaca sa Kosova.

"Biračko telo će izgledati kao što je izgledalo na svim dosadašnjim izborima, uključujući i izbore od decembra 2000, kada je konstituisana Skupština Srbije, posle oktobarskih promena. Dakle - bez Albanaca", rekao je tada premijer Koštunica.

Iako je Popović naveo da je međunarodnim organizacijama na Kosovu uputio pismo u kojem se traži da se obezbedi pristup do svih biračkih mesta pri glasanju za novi ustav, u UNMIK-u kažu da takav zahtev još uvek nisu dobili.

Radikali traže trećinu mesta u biračkim odborima

Srpska radikalna stranka najavila je danas da bi mogla da istupi iz referendumskog procesa, ukoliko sastav biračkih odbora ne bude odgovarao jačini partija u republičkom parlamentu.

Na konferenciji za novinare zamenik predsednika radikala Tomislav Nikolić optužio je vladajuće stranke da zloupotrebljavaju referendumsku kampanju za predstojeće parlamentarne izbore i da delegiraju isključivo svoje ljude u biračke odbore.

"U takvom sprovođenju referenduma mi ne želimo da učestvujemo", kazao je Nikolić i ocenio da bi SRS trebalo da dobije oko trećinu članova odbora jer u parlamentu ima 82 poslanika.

On je dodao da je danas pokušao da stupi u kontakt s ljudima iz Vlade Srbije koji su zaduženi za organizovanje i sprovođenje referenduma, ali da u tome nije uspeo.

I dijaspora može da glasa

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković izjavio je večeras da će na referendumu moći da glasa i dijaspora u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije na svim kontinentima. On je na konferenciji za novinare u Valjevu rekao da će glasanje u dijaspori "biti izuzetno skupo", kao što je bilo skupo i na izborima za predsednika Srbije 2004, kada je, prema novom zakonu, dijaspora prvi put glasala.

Drašković je ponovio "demokratski poziv" svim građanima Srbije da izađu na referendum i glasaju po svojoj savesti, bez obzira na to kako će se izjasniti, "jer je narod u poziciji vrhovnog sudije".

Polt: Donošenje ustava u nadležnosti građana

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Polt izjavio je danas da je donošenje novog ustava u isključivoj nadležnosti građana Srbije.

"Bilo bi neprimereno da komentarišem odluke koje treba doneti u Srbiji. Smatram da je pitanje ustava, kao i bilo koje druge političke odluke, u nadležnosti srpskog naroda, koji sam treba da donese tu odluku", rekao je Polt u Novom Sadu.

U odvojenim posetama, Polt je o usvajanju novog ustava razgovarao sa predsednikom Skupštine Vojvodine Bojanom Kostrešom i predsednikom Izvršnog veća Bojanom Pajtićem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.