Izvor: B92, 23.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo u žalosti za predsednikom

Priština, Vašington -- Kovčeg sa telom preminulog predsednika Kosova Ibrahima Rugove izložen je od jutros u holu Skupštine Kosova.

Prvi je poštu preminulom predsedniku odao premijer Kosova Bajram Kosumi sa delegacijom vlade, a građani već satima u redovima ulaze u Skupštinu Kosova kako bi odali poštu Ibrahimu Rugovi. I dok Albanci smatraju da odlazak Rugove predstavlja veliku tragediju za njhov narod, kosovski Srbi strahuju da bi smrt Rugove mogla da dovede do radikalizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prilika na Kosovu.

Priština je u znaku sahrane predsednika Kosova Ibrahima Rugove. Zastave su spuštene na pola koplja, škole ne rade do četvrtka, a na dan sahrane neće raditi nijedna institucija. Prištinski aerodrom tokom celog dana organizuje sletanje specijalnih aviona državnih predstavnika koji će prisustvovati Rugovinoj sahrani.

Prema nekim najavama, Rugova neće biti sahranjen na gradskom groblju, već se razmatra zahtev porodice da predsednik bude sahranjen kod spomenika palim borcima. Takav potez, ali i činjenica da tokom celog dana kosovski Albanci dolaze u zgradu kosovskog parlmenta da odaju počast Ibrahimu Rugovi, pokazuje koliko je bio njegov značaj u kosovskoj politici: "Ovo je velika tragedija za albanski narod. Trebaće nam još sto godina dok se ne rodi neko kao što je bio on", "Biće jako teško. Nadam se da će naši političari biti pametni i da neće zaboraviti kako nam je bilo pod Srbima. Naš krajnji cilj treba da bude nezavisnost", "Izgubili smo velikog patriotu, velikog Albanca i osećam obavezu da mu se poklonim poslednji put, čoveku, Eruditi, koji je ceo svoj život radio za Kosovo", neke su od reči građana.

Telo Ibrahima Rugove do sahrane, u četvrtak, 26. januara, biti izloženo u holu Skupštine Kosova, gde će građani u mimohodu moći da odaju poslednju poštu preminulom predsedniku Kosova. Stražu pored odra davaće pripadnici Svečane garde Kosovskog zaštitnog korpusa.

Kosovska policijska služba sinoć je za saobraćaj zatvorila glavnu prištinsku ulicu Majka Tereza, saopštio je komandant te službe, pukovnik Šeremet Ahmeti, koji je pozvao građane Kosova koji dolaze u Prištinu da svoja vozila ostavljaju na ulazu u grad, na posebno određenim mestima, odakle će ih do grada prevoziti autobusi.

Rukovodstvo i članstvo Demokratskog saveza Kosova, stranke čiji je osnivač i lider 15 godina bio Rugova, održalo je komemorativnu sednicu povodom njegove smrti.

Tadić: Tražiću od UNMIK-a da prisustvujem sahrani Rugove

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da će tražiti od UNMIK-a da mu omogući da prisustvuje sahrani predsednika Kosova Ibrahima Rugove.

"Elementarni je red da predsednik Srbije ode na Kosovo koje je deo teritorije ove zemlje i njenog integriteta i da ukaže dužno poštovanje prema političkom predstavniku albanskog naroda", rekao je Tadić u intervjuu agenciji Beta.

Predsednik Srbije je rekao da odlaskom na sahranu Ibrahima Rugove želi da pokaže da je Srbija spremna da se na evropski način suočava i sa političkim projektima onih koji su imali i drugačije i suprostavljeno mišljenje.

"Moguća radikalizacija na Kosovu"

Smrt Ibrahima Rugove, osim što se direktno reflektovala na pregovore o statusu Kosova tako što su oni odloženi, može dovesti do promena i na političkoj sceni među kosovskim Albancima.

Prištinski novinar Dukađin Gorani za B92 ocenjuje da se može očekivati dinamika na toj sceni, jer je Rugova do sada sve kontrolisao: "Ne smatram da će se stvari radikalizovati ili da će se izmoderirati zbog odlaska Rugove. Smatram da će kurs kososvskih Albanaca ostati nepromenjen. Naravno, da li će se to ustvari promeniti ili ne to neće zavisiti od njih, to može zavisiti od situacije i međunarodne zajednice i svega toga."

Gorani navodi i da ne treba uskoro očekivati izbor novog kosovskog predsednika: "Privremeno znači vršilac dužnosti predsednika Kosova je predsednik Skupštine Kosova Nedžad Daci i verovatno će on vrštiti tu funkciju sve do sledećih izbora, pošto ne smatram da tokom ove godine zbog pregovora i svega toga, ne smatram da će Skupština videti za nešto praktično da izabere nekog predsednika države. Ustvari, Kosovo je parlamentarna demokratija. Znači, ko god i da bude imenovan za predsendika nikad neće imati tu težinu kao što je imao gospodin Rugova."

S druge strane, član beogradskog tima za pregovore Goran Bogdanović u izjavi za B92 kaže da smrt Ibrahima Rugove može negativno da se reflektuje na položaj kosovskih Srba: "Nas iskustvo uči da bilo kakav događaj koji se dešava na prostoru Kosova i Metohije je bio radikalizovan, i 17. mart i događaji pre 17. marta, znači dolazak specijalnog predstavnika generalnog sekretara. Znači, uvek se nešto dešavalo na štetu srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije. Ja moram da budem iskren i bojim se da će ponovo doći do tako nečega, ali ipak moramo gajiti nadu da će pre svega međunarodna zajednica učiniti sve da dole stanje bude stabilno."

Inače, pregovarački tim Beograda, iako su pregovori odloženi zbog smrti Rugove, nastavlja pripreme za razgovore o decentralizaciji. U Beogradu je i danas održan sastanak tima, i to tehničke prirode, a najavljeno je i da će tih sastanka biti još u narednim danima.

Analitičar Danijel Server kaže da smrt Ibrahima Rugove može radikalizovati prilike na Kosovu. On je dodao da dosta toga zavisi od ishoda borbe političkih opcija kosovskih Albanaca za vlast i za Glas Amerike dodaje da će zbog smrti predsednika Kosova doći do odlaganja pregovora Beograda i Prištine. Direktor Balkanske inicijative u Institutu za mir je rekao da kosovska strana ne može ući u pregovore bez predsednika.

"Njihov parlament mora da ga izabere i to će trajati neko vreme, pa možemo biti sigurni da će doći do izvesnog odlaganja. Tu je i pitanje kakvo će biti novo liderstvo, što je mnogo teže predvideti. Verovatno će doći do velike borbe za vlast. Postoji nekoliko kandidata koji su zagovarali nasilan otpor Miloševićevom režimu i sada će oni izbiti u prvi plan. Rugova je ostao privržen politici nenasilja, ali do sada nisam čuo mnogo pohvala na račun Rugove iz Beograda", rekao je Server.

Novicki: Odlaganje da bude što kraće

Bivši ombudsman na Kosovu Marek Antoni Novicki kaže da će smrt Ibrahima Rugove uneti velike komplikacije i rizike u pregovore o statusu Kosova, ali da su oni ključni i da odlaganje treba da bude što kraće. "Političari mogu da govore o privremenim situacijama, ali tih šest godina je za stanovnike Kosova prava večnost. Za mnoge, posebno kosovske Srbe, to je period očajničkih napora da prežive. Prolaze meseci, a oni ne znaju da li će imati šanse za normalan život tu gde su se rodili", rekao je Novicki za Žečpospolitu.

"Iritirale su me priče o multietničkom društvu. Ništa takvo nije postojalo, niti ima šanse u budućnosti. Nikada nisu živeli zajedno, u najboljem slučaju su živeli jedni pored drugih", rekao je Novicki i podsetio da su Albanci tražili nezavisnost Kosova dugo pre Miloševića, a da je Pokrajinu sedamdesetih i osamdesetih prošlog veka napustilo najmanje 80.000 Srba.

"Bez arbitra"

Bivši ambasador Slovenije u Beogradu Borut Šuklje smatra da će Rugovina smrt neposredno pred početak pregovora, koji će uticati i na stabilnost i na razvoj Zapadnog Balkana, značiti i odsustvo arbitra čija su mišljenja mogla biti obavezujuća.

Šuklje za slovenački list Finance piše da predstavnik Evropske unije Havijer Solana pre nekoliko dana govorio da Rugova možda neće moći da vodi pregovaračku tim Kosova ali da je ubeđen da njegovo odsustvo neće uticati ni na tok, ni na brzinu pregovora. Šuklje ocenjuje da je Solana znao bar dve činjenice. Jedna je da se predlogu o širokoj autonomiji, označenoj kao "više od autonomije, manje od nezavisnosti", protive sve albanske vođe, razlikujući se samo u metodologiji postizanja nezavisnosti. Druga činjenica je da je na osnovu toga vođstvo Kosova prvih dana novembra usvojilo zaključak o pravljenju političke platforme za nezavisnu i suverenu državu.

"Ocena Havijera Solane može se razumeti kao poruka da je Kosovo zajednički problem EU i SAD, ali i da Rugovu na mestu arbitra neće moći da zamene Adem Demaći, Hašim Tači, Ramuš Haradinaj ili Veton Suroi. Verovatno je prethodno bila tema prošlonedeljnih razgovora Havijera Solane i državne sekretarke SAD Kondolize Rajs u Vašingtonu", pisse Šuklje i dodaje da je poznat bar jedan detalj tog razgovora, a to je saglasnost da će se do odluke o konačnom statusu Kosova za primenu postignutog sporazuma brinuti EU. "Zato će izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari dobiti nova ovlašćenja i nove zadatke. Istovremeno, Ahtisari će biti centralni čovek u pregovorima, kako za Brisel i Vassington, tako i za Beograd i Prištinu, a njegove predloge će morati da poštuju svi", piše Šuklje, za B92 prenosi Jelica Greganović.

Bušovo pismo podrške i saučešća

Predsednik SAD Džordž Buš uputio je pismo Rugovinoj porodici i građanima Kosova u kom se navodi duboka ožalošćenost vešću o smrti predsednika Kosova. "Dugi niz godina Rugova je vodio kampanju za mir i demokratiju na Kosovu i time zaslužio poštovanje u čitavom svetu zbog svog principijelnog stava protiv nasilja. SAD su izgubile istinskog prijatelja. Tokom godina sukoba, Rugova je bio glas razuma i umerenosti koja je pomogla narodu Kosova da postavi temelje za mirnu budućnost. Gubitak tog glasa u ovom vremenu, odlučujućem za Kosovo, posebno je tragično. SAD ostaju posvećene saradnji sa svim narodima na Kosovu u izgradnji stabilne, demokratske i prosperitetne budućnosti", navodi se u pismu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.