Izvor: B92, 03.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo sporedna tema u Mejnu

Beograd -- Dušan Janjić kaže da je na osnovu priprema sastanka Buš-Putin bilo moguće zaključiti da će Kosovo biti sporedna tema.

Predsednik Foruma za etničke odnose kaže za B92 da je tokom priprema moglo da se zaključi da će Kosovo kao tema biti prepuštena "nižem nivou", što se i desilo posle sastanka predsednika Rusije i SAD. On kaže da je sastanak pokazao da će Rusija ići u dalje partnerstvo sa SAD i da će to imati posledice i na Kosovo.

"Sada je kreirana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << atmosfera saradnje, Buš je priznao Putina kao jednog od vodećih lidera sveta, a Rusiju za regionalnu silu, što je za rusku unutrašnju politiku izuzetno važno", kaže Janjić.

"Podatak da je tako važno pitanje u odnosima, test-pitanje, pitanje raketnog štita, prepušteno Savetu NATO-Rusija, govori o tome da Rusija ide u dalje partnerstvo sa SAD i da će biti tražena zajednička rešenja", kaže on.

"To sve ima jasne posledice po Kosovo i mislim da Beograd za to mora da se spremi. Sada i Rusija u EU treba da nađu neki kompromis", smatra Janjić.

"U suštini, SAD su pristale na kompromis koji nađu Rusija i EU, pristale su i na produženje roka, s tim što ni SAD i EU ne mogu pristati na beskonačno odugovlačenje", kaže Janjić.

"Jul i avgust su meseci i kojima će biti pisana zajednička rezolucija, Beograd maksimalno može dobiti komunikaciju nekim pozadinskim kanalima, a od ideje pregovora treba da se oprosti. Beograd, dakle, treba da dobro pripremi strategiju pregovaranja preko pozadinskih kanala i Rusije", kaže Janjić.

Džuda: Moguće rusko "ne" i u EU

Britanski publicista i ekspert za Balkan Tim Džuda izjavio je ranije da ne očekuje nikakav sporazum o Kosovu tokom susreta Buš-Putin.

"Kada je reč o Kosovu, Rusija je zauzela upravo onakvu političku poziciju kakvu je htela, pa smatram da uopšte nije pitanje da li će Putin popustiti, nego da li će Buš popustiti. Recimo, u smislu da prihvati rešenje u kom se neće pominjati nezavisnost ili će to pitanje ostati otvoreno", rekao je Džuda za Radio Slobodna Evropa.

Na pitanje šta se dalje može očekivati ako ne bude pomaka na samitu, Džuda je odgovorio kako pretpostavlja da će razgovori biti nastavljeni, posebno SAD-EU.

"Iako je pitanje unilateralnih priznanja Kosova trenutno van dnevnog reda, mislim da će to pitanje, ako postane izvesno da neće biti nikakve rezolucije, biti vraćeno na dnevni red i počeće traganje za načinima da se uspostavi misija EU na Kosovu i bez rezolucije", kaže on.

"Znam da to nije trenutno politika EU, ali je vrlo moguće, ako Rusija bude uporno govorila 'ne', da će se čuti sve više glasova u EU koji će taj stav zagovarati. Ipak, još nismo stigli do te faze", ocenio je Džuda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.