Izvor: B92, 03.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo - problemi sa strujom

Beograd, Priština -- Energetska kriza koja je zahvatila čitav region najviše se oseća na Kosovu, koje je i pre toga imalo problema sa strujom.

Srbe na Kosovu muče problemi sa strujom, a Beograd će od generalnog sekretara UN Kofija Anana tražiti pomoć. Dok se zvaničnici Prištine i Beograda međusobno optužuju za hronični, višegodišnji nedostatak struje, na Kosovu zbog stalnih dnevnih restrikcija bez struje odjednom ostane i po nekoliko stotina hiljada potrošača. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Štampa na albanskom piše da su kod Likošana u centralnom Kosovu ugašena dva prenosnika, čime je smanjen uvoz struje. Uprava KEK-a je uspela da reorganizuje takozvani "plan ABC" za snabdevanje strujom određenih kategorija stanovništva. Prema novom planu, potrošači iz prve kategorije imaju struju četiri sata, a dva sata ne, oni iz druge kategorije su po tri sata sa i bez struje, dok potrošači iz treće kategorije struju imaju samo dva sata, dok su bez nje četiri.

Protesti i Srba i Albanaca

Restrikcije struje uzrokuju nestašice vode i grejanja, zbog kojih ne rade škole, zdravstvene ustanove, a epidemiolozi upozoravaju da u pojedinim mestima preti i zaraza.

U više sredina na Kosovu - Srbi u Gračanici, Štrpcu i Mitrovici, a Albanci u Srbici, Mitrovici i Vučitrnu - organizovali su proteste. Nestašica struje im je zajednički problem. Međutim, razlikuju se u načinu kako problem rešiti.

Za razliku od Albanaca, Srbi pored struje traže i posebnog provajdera. Koordinacioni centar tvrdi da su restrikcije nesrazmerne u srpskim i albanskim sredinama. "Ukupna naplata je 37 odsto, što govori da veliki deo stanovništva Kosova ne plaća struju, a samim tim bi trebalo da bude i bez struje, što nije slučaj", rekao je Kočanović.

U najvećoj srpskoj enklavi Štrpcu, u znak protesta zbog teške situacije sa restrikcijama električne energije, u podne je održan protestni skup oko 1.500 građana. Predsednik Skupštine opštine Stanko Jakovljević rekao je da "nije popustio pred ucenama Kosovske elektroenergetske korporacije, koje su proteklih nedelja vršene na njega".

On je poručio da su Srbi spremni da plaćaju struju, ali EPS-u, kao i da traže da naplatu vrše srpski radnici EPS-a, prenosi Koordinacioni centar. "Podržavamo zahtev Koordinacionog centra da EPS bude drugi snabdevač strujom, koji je jedina legalna kompanija na prostoru Kosmeta", rekao je Jakovljević. Skup su obezbeđivale jake snage Kfora i kosovske policije.

KEK: Nema govora o diskriminaciji

Komercijalni direktor KEK-a Paljok Berišaj izjavio je da su neosnovane i da imaju političku pozadinu izjave da se prema Srbima na Kosovu na bilo koji način vodi diskriminatorska politika u snabdevanju električnom energijom. "Ni na koji način nema diskriminacije na nacionalnoj osnovi u snabdevanju električnom energijom, i to ne može niko da argumentuje", kazao je Berišaj agenciji Beta.

On je dodao da su sve izjave, od ministra Naumova do predsednice Koordinacionog centra za Kosovo, zloupotreba položaja i krajnja politizacija problema snabdevanja ekektričnom energijom.

Beriša je naveo da o manipulacijama govori i to da su na protestu u Gračanici pročitani, kako je rečeno, stavovi vlade Srbije, kako bi navodno potpisivanje ugovora sa KEK-om bilo priznavanje nezavisnosti Kosova. "Srbija za svoje političke ciljeve manipuliše Srbima, drži ih pod kontrolom i ne dozvoljava ono što svako na zemaljskoj kugli radi - da ugovara i plaća korišćenje jednog dobra", objasnio je Berišaj.

On kaže da je na osnovu sporazuma o slobodnom energetskom tržištu moguća je slobodna konkurencija, što podrazumeva pojavljivanje i nekog drugog snabdevača strujom. "Međutim, to se može ostvariti na osnovu međunarodnih licitacija i ja ne vidim da je i Srbija do sada dozvolila na svojoj teritoriji drugog, stranog snabdevača", kazao je Berišaj. "Ovaj zahtev ima političku konotaciju i predstavlja prodaju magle građanima Srbije", rekao je Berišaj, dodajući da KEK u nekim oblastima sa EPS-om odlično sarađuje.

Niko ne odstupa

Kosovski ministar energetike i rudarstva Ethem Čeku izjavio je da Kosovo ima problema sa uvozom struje pošto Beograd ne dozvoljava vlastima na Kosovu da uvoz izvrše preko njenog elektro-sistema. "Srbija nam nije dozvolila uvoz preko njenog sistema, što je odgovor na naše odbijanje njihovog predloga da oni snabdeju strujom srpske enklave na Kosovu", rekao je Čeku, a prenosi "Koha ditore". Problem, po tvrdnji kosovskog ministra, nije samo u Srbiji, već i u irskoj kompaniji ESBI, koja nije u stanju da upravlja KEK-om.

S druge strane, portparol ministarstva energetike Željko Martinović u izjavi za B92 demantuje te tvrdnje činjenicom da je Srbija krajem prošle godine postala potpisnik Ugovora o energetskoj zajednici.

Taj Ugovor, kako kaže Martinović, podrazumeva da Srbija i Elektromreža Srbije između ostalog poštuju i slobodan pristup sistemu visokog napona: "Što se tiče njihovih tvrdnji, verujte da je tehnika takva da ne može neko da kaže 'Oni ne daju'. Dakle, postoji jednostavno tehnologija kako se transportuje električna energija preko visokog napona, postoje ulazni dalekovadi, izlazni dalekovodi i to je vrlo lako proveriti."

Riker: Srbija je prepreka

Tvrdnja da Srbija ne omogućava uvoz struje preko svog sistema ponovio je i šef UNMIK-ovog odeljenja za ekonomiju Joakim Riker. On je i ponudu Srbije od 50 miliona kilovat sati mesečno za kosovske Srbe ostavio za razmišljanje, a ono što sada sledi je najavljeno pismo predsednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Vojislava Koštunice generalnom sekretaru UN-a Kofiju Ananu.

Ministar energetike Radomir Naumov rekao je da je do neuspeha u dogovoru sa UNMIK-om oko obezbeđivanja struje za Srbe došlo pošto Joakim Riker, predstavnik za energetiku, nije hteo da prihvati rešenje koje Beograd nudi: "Mi smo ponovili i zahtevali da se urgentno nama omogući da na Kosovo isporučujemo bar dva meseca 50 miliona kilovat-sati, uz svoj sopstveni rizik da li će se naplatiti ili ne. Oni to ne žele, oni stalno govore da treba da budu komercijalni uslovi, da ugovori sa KEK-om moraju da se potpisuju".

A pismo Kofiju Ananu

Premijer i predsednik Vojislav Koštunica i Boris Tadić trebalo bi da su se još sinoć pismom obratiti Kofiju Ananu, a predsednica Koordinacionog centra Sanda Rašković-Ivić izjavila je Srbi osim Anana nemaju nikog više kome bi se mogli požaliti: "Nama sem Kofija Anana zaista nije ostao niko više kome bismo se požalili na ovu situaciju, koja je alarmantna, zabrinjavajuća i koja jeste na pragu etničkog čišćenja."

Međutim, predstavnik Srba sa Kosova Oliver Ivanović smatra da neće pomoći pisanje pisama Kofiju Ananu: "Mene zabrinjava da predsednica Koordinacionog centra ne zna da smo isto ovakvu situaciju imali prošle zime. Jasno je da će Anan podržati Petersena u njegovim naporima da privremene institucije na koje je Petersen već preneo oblast energetike, obavljaju svoj posao. Umesto politiziranja, narodu treba objasniti da Srbija ne može da donese Srbima struju na Kosovo ako se privremene institucije sa tim ne slože. Priznavanje kosovskih institucija takođe je jedna od teza zbog koje, navodno, nije moguć sporazum. Međutim, ministri se međusobno sreću, znači, kosovski ministri su priznati od srpske vlade, i nema logike da se više insistira na politici koja nije realna i neće pomoći ljudima na Kosovu."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.