Izvor: B92, 15.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo pred izbornu tišinu

Beograd -- Uoči izborne tišine na Kosovu održane su centralne izborne konvencije dve najveće partije.

Mitinge su održali Demokratski savez Kosova i Demokratska partija Kosova, sa kojih su njihovi lideri poslali poslednje poruke pred izbore svojim biračima. Na Kosovu se večeras u ponoć završava predizborna kampanja za parlamentarne i lokalne izbore, koji će biti održani u subotu.

Oko milion i po građana Kosova s pravom glasa biraće 100 poslanika Skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosova, odbornike i predsednike 30 kosovskih opština. Još 20 mesta u Skupštini Kosova je rezervisano za Srbe i druge manjinske zajednice.

Obraćajući se simpatizerima svoje partije, predsednik Demkratskog saveza Kosova Fatmir Sejdiju je pozvao sve građane da glasaju za tu partiju, obećavajući da će ona sprovesti do kraja volju naroda za nezavisno Kosovo.

Obraćajući se poslednji put pred izbore, lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači rekao je da 17. novembar predstavlja dan odluke za Kosovo. "Za Kosovo će biti veliki dan pobede kada se bude glasalo za Demokratsku partiju Kosova", rekao je Tači.

Dva su velika izazova za organizatore izbora: obezbeđenje neprekidnog snabdevanja strujom, za šta su Vlada i UNMIK odvojili milion i 200.000 evra za interventni uvoz struje, kao i nemogućnost uspotavljanja glasačkih mesta na severu Kosova zbog srpskog bojkota.

U vezi s drugim problemom, u novinarskim krugovima u Prištini kruži vest da je ministarstvo obrazovanja Srbije strogo naložilo školama na severu da zatvore vrata za izbore, ali ta vest nije mogla biti zvanično potvrđena.

Rešenje koje se priprema za takav scenario je slanje mobilnih biračkih timova na sever Kosova.

Srbija ponovo poziva na bojkot

Članovi Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije ponovili uoči izbora na Kosovu da Srbi ne bi trebalo da na njima učestvuju.

Veći deo o rasprave o izborima protekao je u međusobnim optuživanjima za težak položaj Srba u pokrajini i finansijske malverzacije sredstvima koje se iz budžeta Srbije šalju na Kosovo.

Srbi s Kosova ne bi trebalo da glasaju na izborima koji će se 17. novembra održati na Kosovu i time daju legitimitet albanskim vlastima, koje se spremaju da proglase nezavisnost Kosova, stav je većine stranaka čiji su predstavnici učestvovali na sednici Odbora.

"Jedini izbori za Srbe su oni koje ce raspisati Srbija", rekao je predstavnik DSS-a Marko Jakšić.

Lider demohrišćana Vladan Batić nije se saglasio s većinom. Njegova primedba da je rasprava o izborima zakasnela i da umesto nje treba razgovarati o brojnim malverzacijama koje se dešavaju na Kosovu, o švercerskim kanalima i zloupotrebi državnog novca, otvorila je raspravu u koju su uključili gotovo svi članovi Odbora.

Predsednik Odbora Vladimir Milentijević (DSS) je naveo da Batić pokušava da izazove incident govoreći o temama van dnevnog reda, kao i na jednoj od prošlih sednica kada se verbalno sukobio sa Jakšićem.

"Otkud vam pravo da mi delite lekcije o čemu ću da govorim. Sve su to prethodna pitanja koja treba razmotriti pre rasprave o učešću Srba na izborima na Kosovu", odgovorio je Batić i zatražio da se Odbor izjasni o tome da li pokušava da izazove incident.

Član Odbora iz Demokratske stranke Srđan Milivojević u jednom trenutku je ocenio da je sednica izmakla kontroli i da je treba prekinuti, ocenivši da bi predsednik trebalo da izrekne mere upozorenja.

Batić je pred kraj rasprave napustio sednicu posle navoda Jakšića da je njegova namera bila da se našali, a ne da uvredi Batića kada je rekao da su se Batićeva dva sunarodnika Roma uselila u stan u Kosovskoj Mitrovici.

Pre napuštanja sednice, Batić je rekao da nije Rom, ali da bi bio ponosan da jeste, a zamerio je predsedniku Odbora što nije reagovao na kako je naveo, Jakšićeve uvrede na njegov račun koje je ocenio kao pokušaj "jevtine diskvalifikacije".

Više poslanika, među njima i demokrata Goran Bogdanović, član pregovaračkog tima na pregovorima o budućem statusu Kosova, zamerilo je resornom ministru Slobodanu Samardžiću i njegovim saradnicima što se nisu pojavli na sednici, kako je ranije bilo najavljeno.

Poslanici su takođe nezadovoljni činjenicom da im pregovarački tim ne podnosi redovne izveštaje o toku pregovora o budućem statusu, koji ulaze u završnicu.

"Kandidati uzeli srpsku imovinu"

Dušan Proroković tvrdi da su neki kandidati na izborima na Kosovu uzurpirali imovinu Srba.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković izjavio je danas da je to ministarstvo obavestilo šefa UNMIK-a Joakima Rikera da se na listama za kosovske izbore nalaze neki Albanaci koji godinama uzurpiraju imovinu raseljenih Srba.

"Nažalost, nikakav odgovor od UNMIK-a nismo još dobili. I po međunarodnim standardima i po ranije donetim uredbama UNMIK-a, lica koja su uzurpirala tuđu imovinu ne mogu biti ni kandidati na izborima, a kamoli ministri, poslanici ili predsednici opština", rekao je Proroković.

On je dodao da je u pismu Rikeru predočeno da su pojedini kandidati za predsednike opština i odbornike lokalnih skupština "uzurpiranu srpsku imovinu prijavili kao svoju u imovinskim listovima". "To je falsifikat i krađa, što je za krivično gonjenje", naglasio je Proroković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.