Izvor: Blic, 29.Feb.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo postavlja uslove Makedoniji

Kosovo postavlja uslov Makedoniji da prvo prizna njegovu nezavisnost, a nakon toga će početi demarkacija međusobne granice, piše na naslovnoj strani skopski "Dnevnik".



List prenosi izjavu potpredsednika vlade Kosova Hajredina Kučija skopskoj televiziji na albanskom jeziku "Alsat M" da "Kosovo ne dozvoljava da bude ucenjivano da bi bilo priznato".

"Odbeležavanje granice predviđeno je prema planu Martija Ahtisarija, ali prvo da Makedonija prizna Kosovo. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Onda će dve vlade uz prisustvo međunarodnog prestavnika rešiti pitanje granične linije. Vlada Kosova ne dozvoljava da bude ucenjivana da bi bila priznata", izjavio je Kuči. On je time odgovorio na odluku makedonske vlade da se hitno izvrši demarkacija severne granice ka Kosovu prema dogovoru koji je načinjen sa Beogradom 2001. i planu izaslanika UN Martija Ahtisarija.

Makedonska ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska je na sinoćnoj sednici parlamenta objasnila da zahtev vlade da se hitno odbeleži granica sa Kosovom proizlazi iz plana Martija Ahtisarija.

Bivši premier Makedonije Vlado Bučkovski, sada poslanik u Parlamentu iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM), optužio je vladu da "nema strategiju i kapacitet da izađe iz ove složene situacije": "Vlada je trebalo da definiše naš tim odmah nakon početka demarkacije kao preduslov da bi priznala eventualno nezavisno Kosovo."

Opoziciona partija Albanaca, Demokratska Unija za integraciju (DUI), poručila je preko svog poslanika Dževata Ademija da "vlada kasni sa priznavanjem Kosova".

Makedonska vlada nije zvanično najavila da li će i kada Kosovo priznati, ali je na vladinoj sednici pre dva dana doneta odluka da se hitno počne sa demarkacijom granične linije tako što bi kosovska i makedonska vlada formirali timove o obeležavanju linije koja bi bila iscrtana prema planu Martija Ahtisarija. Osnov ovog plana je dogovor koji su februara 2001. u Skoplju potpisali tadašnji presednik Makedonije Boris Trajkovski i predsednik tadašnje SRJ Vojislav Koštunica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.