Izvor: Politika, 18.Jul.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo posle odluke suda

Pravni problem će ponovo postati politički i njegovo rešavanje zavisiće od stanja na terenu i interesa velikih

Pravni tim Srbije podneo je Međunarodnom sudu pravde u Hagu komentare na podneske drugih država u postupku traženja savetodavnih mišljenja o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije. Odgovaralo se na argumente zemalja koje tvrde da je nezavisnost Kosova u skladu s međunarodnim pravom. A među tim zemljama su i Amerika i Nemačka i Francuska >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Velika Britanija... S druge strane, koja tvrdi sasvim suprotno, jesu Rusija, Kina, Indija, Brazil, Španija...

Države koje žele da učestvuju u usmenoj raspravi treba da se prijave sudu do 15. septembra. Početkom naredne godine one će se i usmeno suočiti pred Međunarodnim sudom, a njegova odluka se očekuje u junu. U ovom trenutku i Srbija i Priština govore da su u pravu.

Nezvanično, Beograd očekuje da će odluka suda biti između nule i jedinice, gde je nula oznaka za neutralan stav suda a jedinica za poklapanje njegovog stava s tvrdnjom Srbije.

Ima li Srbija već sada spremljene odgovore za bilo kakvu odluku suda? Bilo bi logično da ih ima, ali i da ne želi da ih javno saopšti jer se u međunarodnim odnosima ne igra otvorenih karata.

Otvorena će biti jedino bitka da se pre odluke suda ne terenu stekne što bolji položaj, što znači da će Albanci sa saveznicima pokušati da potpuno ovladaju severom Kosmeta, a srpska strana pokušati bar da zadrži nepromenjeno stanje u Kosovskoj Mitrovici i okolini. Bitno je i šta će se dešavati u Preševu i Bujanovcu.

Jedno je izvesno, ma kakva bila odluka suda, pošto neće biti obavezujuća, ona će pitanje Kosova iz pravničkih voda prebaciti ponovo u političke ili tačnije rečeno u vrtlog interesa najmoćnijih država i njihovo neprekidno odmeravanje snaga.

Šta bi Srbija trebalo da radi ako je odluka neutralna? Tada obe strane pokušavaju da protumače odluku u svoju korist kao i sile koje stoje iza njih. Izvesno je i da će rasti pritisak na na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i Metohije

Dušan Janjić, predsednik Kluba 21, kaže da proces oko Kosova ide jako brzo. „Može se očekivati da odluka bude neutralna, da se Kosovu prizna pravo na samoopredeljenje, a nama narušen teritorijalni integritet. Ali, pre odluke treba ojačati Ministarstvo za Kosmet i elitu na srpskoj strani. Morate imati pregovarače, inače ćemo glavinjati u ovome još još deset godina.”

I Slobodan Samardžić, potpredsednik Demokratske stranke Srbije, kaže da je „teško da će sud biti jasan” i da je njegova pretpostavka da će to biti sofisticirana i maglovita priča.

„Ako mišljenje suda ne bude jasno biće važno ko šta drži na terenu. Mi smo prošle godine održali izbore u 24 opštine. Čak i da dobije pozitivno mišljenje, Srbija greši što je sve karte bacila na diplomatiju, pa to može biti moralna pobeda. Srbija je na Kosovu trebalo da drži institucije, a naročiti lokalnu samoupravu, jer se to respektuje u međunarodnim odnosima. Ovako smo ispustili korak.”

Samardžić kaže da u slučaju da odluka bude doneta u korist Prištine, budući da nije obavezujuća, Srbija ne mora da je prizna. „Ali, mislim da se to neće dogoditi. Ono što se događa na terenu to je pravno stanje. I svakako treba nastaviti s borbom za Kosovo.”

Janjić kaže da odluka neće biti doneta u korist Prištine, ali čak i u tom slučaju, ako uslede razgovori o podeli Albancima, i to odgovara jer to znači da ih priznajete kao drugu stranu.

U slučaju da je odluka suda bliža stavovima Srbije cela priča može da se vrati ili na scenario „više od autonomije, manje od države” ili na razgovore o podeli Kosmeta. Prvi scenario bi značio manje-više postojeće stanje na Kosmetu s posebnim sistemom za Srbe i potpuno ukidanje mogućnosti da Priština mimo Beograda bude predstavljena u Ujedinjenim nacijama.

Drugi scenario podele sa određivanjem posebnih eksteritorija za manastire i etnička srpska naselja bi svakako neko brzo mogao da predloži posle odluke suda u korist Srbije.

Janjić smatra da će odluka biti doneta u našu korist i kaže: „Moguća je i nova granica, odnosno podela Kosova uz saglasnost svih zainteresovanih – Prištine, Beograda, Kontakt grupe, Amerike. Moguće su zavrzlame da se dobije Leposavić za Preševo i Bujanovac. Beograd će dobiti teritoriju koja je ekonomski nebitna ali to mu je možda važnije od Preševa.”

On smatra da Srbija treba da uđe u pregovore sa Evropskom unijom i da izvuče maksimum imovine, ali da ipak nema mogućnosti da se vrati Trepča. „Ako Kosovo dobije neku vrstu autonomije i za deset godina će moći da se priča o tome jer sada smo slabi.”

I ako odluka bude doneta u našu korist Samardžić smatra da dugo ništa ne može da se uradi, jer Amerika i NATO stoje iza toga. „Situaciju treba držati podgrejanom. Na Kosovu je važno svako mesto i zato sada nije trebalo smenjivati rukovodstva opština, niti praviti politizaciju lokalne samouprave. Jer diplomatska akcija je važna ali se bitka dobija na terenu.”

Ivana Anojčić

[objavljeno: 19/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.